НЗОК ще издържи дори на най-лошия вариант с разпространението на коронавируса у нас. В това бе категоричен пред bTV управителят на Касата проф. Петко Салчев.

В момента са разработени всички възможни варианти за действие. Направени са и няколко реорганизации.

"Една от тях е свързана с това, че голяма част от служителите на районните каси са в разположение на колегите им от районните здравни инспекции, за да подпомагат тяхната дейност", обясни проф. Салчев.

"Хората се притесняват дали здравната мрежа е готова да посрещне това предизвикателство. Всеки ден имаме обобщена справка за наличните легла в цялата страна, които са свободни и заети", уточни той.

Салчев успокои хората, че в момента свободните легла на територията на цялата страна са над 62%, а в София са между 60 и 69%.

В анестезиологичните отделения, където са и най-големите притеснения, 63% са свободните легла за цялата страна, а в София - 52%.

Ще бъдат преведени над 20 милиона лева на общопрактикуващите лекари. На 24 март ще бъдат наредени на Районните здравноосигурителни каси, които ще ги разпределят по съответния ред. За специализираната извънболнична помощ ще бъдат наредени 21,8 милиона лева, за денталните медици - 16 милиона лева, за лабораториите - 8 милиона лева, за онколекарствата, които се ползват в лечебните заведения - над 52 милиона лева и за дейността на болниците - над 82 милиона лева.

Специално за коронавируса няма специфична клинична пътека. Използва се №104, която е в рамковия договор. Пуснати са указания до всички болници как да се действа при този случай.