"Не съжалявам за ваксинираните общински съветници. Би било грешно да се изхвърлят лекарства, които могат да помогнат да много хора в борбата с найтежката инфекция от десетилетия насам", заяви директорът на болницата в Сандански Илия Тонев.

Скандалът избухна след ваксинирането срещу коронавирус на общо 20 служители в общината. Четиримата ваксинирани от местния парламент са председателят Николай Шаламандов от ВМРО, заместниците му Янко Ангелов от НФСБ и Петър Додушев от ГЕРБ, както и Юли Ефендийски от Земеделски съюз "Александър Стамболийски". Останалите 16 души са служители в местната администрация.

Според местните власти това е станало, защото е трябвало спешно да се оползотворят дози от препарата преди да изтече срока им на годност. Здравните власти в Благоевград заявиха, че това е в разрез с правилата и дозите е трябвало да бъдат върнати в местното РЗИ, за да се поставят на други нуждаещи се медици. 

По думите на Тонев в последния списък за ваксиниране са фигурирали 110 души, но около 30% се отказали в последния момент.

"Те имат резерви към ваксината на "Пфайзер", уточни директорът на лечебното заведение.

Той добавя, че от болницата са се свързали с местната община за помощ.

"Имахме непрекъсната комуникация с РЗИ. От там казаха да прилагаме ваксините без да уточняват, знаейки, че по план трябва да бъдат прилагани на работещи на първа линия", каза Тонев.

Очаква се днес да стане ясно дали на болницата в Сандански ще бъде наложена някаква санкция заради грешката.

Директорът на болницата заяви, че до момента не е поканен на среща със здравния министър Костадин Ангелов.