Повечето търгове са нагласени и се краде жестоко. Няма как да се извърши нарушение в горите без знанието на горския, каза пред БНТ новият директор на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев.

Той поясни, че 1200 служители охраняват всеки по 10 000 дка, така че всеки горски знае какво се случва.

Проблемът не е толкова в незаконната сеч на някое дърво, а в кражбите. Примерно по документа е разрешена сеч на 500 куб. м, а на място се вадят 700 куб. м и тези 200 кубика разлика ги открадват и това няма как да се случи без горския.

"Краде се жестоко, повечето търгове са нагласени, за дърводобив и дървесина, няма наддаване, което значи, че фирмите са се разбрали", поясни той.

Най-тревожно е състоянието на старите гори, 100 годишните, които пазят водата, чистят въздуха. Там кражбите са най-лесни, тъй като дърветата са големи и директно водят до 300 лв. на кубик.

"Когато горските хванат някого, започват обажданията от по-високо. Затова е важно да се създадат системи за прозрачност, да включим обществения контрол", каза Дунчев и заяви, че системата отвътре е пробита.

"Няма един акт на кмет, на фирма, на собственик на гора, актовете се пишат на секачите", допълни той.

Проблем е и сечта в земеделските земи, които са станали гори, тъй като хората са ги изоставили. Тези гори са 10% от всичките, но няма механизъм за защитата им. Инспекторите нямат право да спрат сечта, прокурор няма право и масово се секат 50-60 годишни гори. Дунчев казва, че трябват законодателни промени за прехвърлянето им в горския фонд.

Положението обаче в българските гори не е толкова страшно, в последните 5 години те са нараснали с 500 000 дка, и заради земеделските земи, изоставени от хората.

Българската гора нараства на година с 14 млн. куб. м, а се ползват по 7-8 млн., с незаконната сеч да са 9 млн., което е не повече от 60%.

Преди 5 години заловената незаконна дървесина е била 30 000 куб. м на година, а последната година е била 15 000 куб. м. Официалната статистика показва, че нарушенията спадат.