На официална церемония в Посолството на Република Франция в София посланикът на Франция в България Ерик Льобедел връчи на председателя на Държавната агенция "Национална сигурност" /ДАНС/ Димитър Георгиев отличителните знаци на степента Кавалер на Ордена на Почетния легион - най-високото и авторитетно отличие на френската държава. Това съобщиха от пресцентъра на ДАНС.

В словото си при награждаването посланикът е подчертал, че наградата се връчва на Димитър Георгиев за заслугите му за укрепването на френско-българското сътрудничество в областта на сигурността. По думите му с редица успешно приключени съвместни действия ДАНС се е превърнала в един от най-важните и ценени партньори на френските служби. Френският посланик е посочил персоналната роля на Димитър Георгиев за изграждането на ефикасни двустранни отношения в полза на сигурността на общото европейско пространство.

В отговор Георгиев е заявил, че приема високата награда като оценка за работата на всички служители на агенцията, както и като признание за отличното взаимодействие със службите от сектора за сигурност и обществен ред в България и във Франция.

Орденът на Почетния легион е френски национален орден /организация/, учреден от Наполеон Бонапарт през 1802 г. и принадлежността към него е висш знак за почит и официално признание за особени военни и граждански заслуги към Република Франция, посочват от пресцентъра на ДАНС.