Депозирах молба за предсрочно прекратяване на договора ми за управление на БНР, считано от 6.8.2021 година. Мотивите са дълбоко лични, поради което искрено моля за въздържаност от анализи и коментари. Това съобщи генералният директор на БНР Андон Балтаков в писмо до служителите.

"За мен беше и привилегия, и невероятна възможност да управлявам БНР в един толкова повратен момент в историята на организацията. Заедно постигнахме много в програмен, административен и финансов аспект. Основните постижения съм ги очертал в отчетите на БНР до СЕМ, като последният ще бъде предаден на регулатора в четвъртък. Вярвам, че Съветът за електронни медии ще подбере ръководител, който не е обвързан с политически или икономически интереси и който ще продължи работата по трансформацията на организацията. Желая на всеки един от Вас успех и просперитет", допълва директорът.

Припомняме, че Балатков зае директорския пост в БНР, след като мандатът на Светослав Костов беше предсрочно прекратен от СЕМ заради безпрецедентното спиране на програма "Хоризонт" за няколко часа на 13 септември 2019.

Шефът на националното радио подаде оставка в СЕМ и през октомври, след като от Министерството на културата предложиха законопроект за промяна в Закона за радиото и телевизията, в който липсваха одобрените от Националното радио предложения.

След това обаче Балатков оттегли оставката си и продължи да ръководи националната медия.

Председателят на СЕМ Бетина Жотева изрази съжаление за подадената от генералния директор на БНР Андон Балтаков оставка.

"Съжалявам много, че е взел такова решение и съжалявам много за всичко, което му се е случило и което го е принудило да вземе това решение. Молбата на Андон Балтаков ще бъде разгледана на заседание в петък. На него ще бъде определено кой ще изпълнява длъжността, докато в тримесечен срок бъде избран нов генерален директор на БНР", посочи Бетина Жотева.

"Като отсега мога да кажа, че първите хора от БНР, на които аз ще се обадя лично, за да ги поканя да поемат длъжността, са госпожа Силвия Великова и господин Петър Волгин", заяви председателят на СЕМ Бетина Жотева.