Възможно е да възникнат грешки при електронната система за закупуване винетки, защото тя все още е нова, обяви пред bTV председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов по повод сигнали на шофьори, че не са могли да се възползват от услугата, която стартира от 1 януари.

"Възможно е да се появяват технически грешки, но това не означава, че системата се е сринала. Само вчера са продадени над 380 хил. винетки, тоест на всяка 20-а секунда в държавата е продавана винетка", каза още Глосов.

Глосов обясни, че потребителите срещат трудности при боравенето със системата, но не би трябвало да има проблем при купуването им, независимо дали се взимат през терминал, уебсайт или мобилно приложение.

"1,5 млн. лв. са приходите от продажба на винетки от 17 декември до вчера. Тези, които са си купили винетка няма да бъдат прихващани като нарушители от ТОЛ-полицията. Тези автомобили започват да бъдат разполагани по Републиканската пътна мрежа, вчера броят им беше малък, бяха базирани около София, искаме хората да свикват с тях и да ги разпознават. Към този момент няма глобени", заяви Глосов.

Шефът на Пътната агенция обясни, че глоби няма да бъдат налагани на шофьорите, чиито винетки важат и през 2019 г., но не са конвертирани в електронни. При залавяне на нарушител, ТОЛ-полицията няма да събира глобата в брой, тя ще може да бъде платена само чрез ПОС-терминал или по банков път - в срок от две седмици. Инж. Глосов посочи, че ще бъде съставена нова карта, която да показва за кои пътища ще бъде необходима такса.

Инж. Светослав Глосов коментира и ограничението от 90 км/ч по АМ "Тракия" в отсечката от Стара Загора до Чирпан. По думите му по пътя има неравности и затова се налага рестрикцията.

"Всички нови пътища се проектират със зони за отдих, те отговарят на всички европейски изисквания. АМ "Струма" ще бъде завършена през 2023 г., 2021 г. трябва да бъде завършен Лот 3-1 - до Симитли, предстои да се завърши тунелът при Железница", каза Глосов и допълни, че АМ "Хемус" ще бъде завършена през 2024 г.