"Нашите пациенти имат нужда от грижа, не от безхаберие". Това заяви пред Нова телевизия д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски".

Вчера в София 26-годишен мъж, който страда от шизофрения, преби майка си и уби баща си. Младият мъж бе задържан и принудително приведен в център за психично здраве.

Д-р Гълъбова предположи, че той най-вероятно не е пил лекарствата си. И коментира изказването на вътрешния министър Валентин Радев, че властите ще търсят начин да озаптяват психично болните хора и ако се наложи, ще се прилага и сила. Радев посочи, че е имал разговор и със здравния министър, по разпореждане на премиера Борисов, да се промени законодателството, "защото хора с психични увреждания не могат да се разхождат свободно навсякъде. Те трябва да са задържат и да се охраняват".

"Скандализирах се, защото говорим за болни хора. Не говорим за престъпници, които да озаптяваме. 21 век е. Европейска държава сме. Какво означава това, че не трябва да ходят сред нас? На Марс ли да ходят?", контрира директорката на психиатричната болница в Курило.

"Отново се поставя въпросът как се грижат за нашите пациенти, когато те не са в психиатричните клиники на лечение. Те са оставени на близките си. Докато близките имат търпение", коментира д-р Гълъбова.