След серия протести на медицински сестри на 10 април правителството издаде постановление, с което отпуска до 50 млн. лв. субсидия за болниците.

Няколко дни по-късно в ефира на "Тази сутрин" по bTV здравният министър Кирил Ананиев обясни, че болниците са получили допълнителни пари, а решението за увеличение на заплатите е основно в ръцете на директорите.

Вчера стана ясно, че само месец след решението за отпускането на допълнителните пари, кабинетът е редактирал постановлението и сумата от 50 млн. лв. се стопява до 6 млн. лв.

Междувременно КНСБ обяви, че организира протест на медицинските сестри на 7 октомври заради ниските възнаграждения.

"Протестите ще продължават. В бутафорния протест на 7 октомври, организиран от КНСБ, ние няма да участваме. Това не е нашият протест. Досега КНСБ - д-р Иван Кокалов, не застанаха до нас. Ние бяхме наричани "кресливи жени" и как ли не. Сега, когато видяха, че няма накъде, чe трябва да се отпуснат някакви макар и минимални суми, те решиха да оберат лаврите и да кажат: "ето ние излизаме на протест и постигаме това, което беше обещано", каза в предаването "Тази сутрин" Димитрия Димитрова, медицинска сестра в Пазарджик координаторът на здравните работници в региона.

Тя уточни, че не са оттеглени оставките на медиците от общинската болница в Карлово. От 13 октомври детското отделение ще остане без сестри и без лекари.

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването каза, че българският лекарски съюз днес ще реши дали ще се включи в протеста, орагинизиран от КНСБ.

Той напомни, че д-р Иван Кокалов от КНСБ е част от Надзорния съвет на НЗОК, откакто е създадена Здравната каса.

Създава се едно впечатление, че протестират срещу себе си, защото имат властови ресурс да променят системата, коментира още д-р Кацаров.