6 слаби труса са регистрирани тази сутрин в Черно море, на около 30 км от Бургас и на около 15-20 км от нос Емона и Слънчев бряг, съобщиха от  Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) при БАН, цитирани от "Фокус".

Трусовете са слаби - с магнитуд между 2,4 и 2,2 по Рихтер. Първият е регистриран в 05.50 часа, като продължават и в момента. Дълбочината им е различна, но земетресенията са плитки - между 3 км и 6 км. Няма данни  да са усетени.

Трус с магнитуд 3,1 по Рихтер е регистриран и в района на Петрич, сочат данните на  Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) при БАН . Трусът е регистриран в 07.10 часа сутринта. Той е слаб - с магнитуд 3,1 по Рихтер и дълбочина 10 км. Няма данни да е усетен.

Вчера бяха регистрирани три земетресения в съседни на България страни. Първият трус с магнитуд от 3,9 по Рихтер беше в 3.18 часа в сеизмичния район Вранча в Румъния на дълбочина 113 километра. Последва земетресение в 04.26 часа с магнитуд 5,2 в северозападната част на Гърция.  По-късно през деня, в 18.11 часа, трус с магнитуд 4,2 по Рихрер бе отчетен и в района на Кумлуджа в окръг Анталия (Южна Турция).

"Регистрираните тази сутрин трусове у нас са в нормалната сеизмична активност на територията на целия Балкански полуостров",  каза бившият директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН проф. Николай Милошев във връзка с регистрираните във вторник земетресения в Румъния, Гърция и Турция, както и днешното у нас.

"Ако погледнете картата, която е публикувана на сайта на нашия институт, ще видите, че Гърция, особено последните седмици, е с постоянен магнитуд от земетресения и то в границите на усещането", посочи проф. Милошев. Той отбеляза, че нито едно от регистрираните земетресения вчера и днес сутринта не е в границите на усещането.

"Това, което е до Петрич, е в границите на усещането, но понеже е населен район, ние нямаме никаква информация да е усетено. Всички трусове са много слаби, особено тези в Черно море. Там са се случвали слаби земетресения и в миналото. Това, че се случват няколко поредни земетресения, но много слаби, всичките под прага на каквото и да било усещане, буди известно безпокойствие. Но нека да изчакаме още малко, за да видим, как ще се развият събитията", заяви още проф. Милошев.

По думите му Черно море не е сеизмично много активен район и не би трябвало да се очакват по-силни трусове. "Трусовете в Черно море са доста навътре и дори да бяха на сушата нямаше да се усетят. Това са микроземетресения, които са много слаби", отбеляза още той, като поясни, че Националния институт по геофизика,  геодезия и география към БАН разполага с качествена апаратура, която улавя и микроземетресенията.