Това съобщи БТА, като се позова на източници в Съдебната палата.

Лидерът на БСП бе обвинен преди повече от година за разгласяване на класифицирана информация от изгубени секретни документи. Според прокуратурата в периода от 4 ноември 2005 г. до 10 септември 2009 г. той е загубил 7 документа, съдържащи държавна тайна. Три от тях са изготвени от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната и един от НАТО. Те са били връчени на бившия министър-председател лично и срещу подпис.

За престъплението, в което бе обвинен Станишев, Наказателният кодекс предвижда до 2 г. затвор или пробация. Ако обвиняемият има чисто съдебно минало обаче, може да бъде санкциониран само глоба от 1000 до 5000 лв.
Именно заради чистото му съдебно минало, от държавното обвинение заключават, че той не трябва да носи наказателна отговорност, предаде Mediapool.
Все още не е ясно какъв ще бъде размерът на санкцията.

При първия му разпит в следствието Сергей Станишев поиска делото срещу него да бъде прекратено и обяви, че ако се стигне до процес ще настоява той да се гледа публично.

Подобно разследване се води и срещу вицепремиера Симеон Дянков. Пак през миналата година беше образувано досъдебно производство, след като от парламентарната трибуна той изнесе данни от секретен договор между правителството на Сергей Станишев и БНБ. Тогава финансовият министър каза, че е имало тайно споразумение между бившия финансов министър Пламен Орешарски и управителя на БНБ Иван Искров за депозирани в търговски банки 1 млрд. лв. от фискалния резерв.