От гледна точка на успеха, резултатите са добри, каза Сергей Игнатов и препоръча на родителите по-малко частни уроци за техните деца, цитиран от БТА. Той отбеляза, че е малка разликата между учениците, които ходят на частни уроци и между целия випуск, който се явява сега на външното оценяване по български език и литература (БЕЛ).

"Резултатът за целия випуск тази година е 4,39, а миналата, когато на изпита за кандидатстване в гимназиите се явяваха само мотивираните ученици, успехът беше 4,63. Броят на двойките е същият като през миналата година, но по български език и литература засега има по-голяма успеваемост от външното оценяване по математика", добави министърът.

По думите му това е добре, защото хуманитарното образование изгражда картината за света и "произвежда хора".

Министърът съобщи, че заместничката му Милка Коджабашиева и експертна група са започнали от миналата седмица да анализират външното оценяване на учениците в различните класове и на резултатите от матурите.

По повод въвеждането на целодневно обучение Игнатов уточни, че това ще става постепенно и поетапно от новата учебна година, като идеята е то да обхване учениците от 1 до 7 клас след седем години. Министърът отбеляза, че в много училища в страната вече целодневното обучение е въведено пилотно.
"Ще започнем от тази есен с първи клас, защото в училищата трябва да има и условия за храненето на учениците. След като приключат учебните занятия, учениците ще остават в училище, ще имат занималня, ще могат да спортуват и играят, а родителите ще бъдат спокойни за своите деца".

За въвеждането на такова обучение за първи клас от новата учебна година са предвидени 7.5 милиона лева от централния бюджет, осигурени са и 9 милиона лева за задължителната предучилищна подготовка на децата от 5-годишна възраст, съобщи още Игнатов.


Резултатите от националното външното оценяване и от приемните изпити по български език и литература и по математика след 7-и клас са публикувани на сайта http://7klas.mon.bg/.  За достъп до информацията са необходими входящ номер и ЕГН.