Доживотен затвор без право на замяна за убиеца на 7-годишната Кристин поискаха на мирен протест граждани на Сливен, сред които нейното семейство. Хората се събраха за втори ден пред областната болница, където е настанен 21-годишният Мартин Трифонов, обвинен в убийство и изнасилване на детето от село Сотиря.

Събралите се поискаха най-строгото наказание според българските закони, заради изключително тежкото престъпление, както и заради опасения, че ако мъжът бъде съден по съкратена процедура и получи присъда от около 30 години, той може отново да посегне на човек, когато излезе на свобода. Майката на детето - Гергана Драгиева, заяви, че не иска смъртна присъда, но убиецът не трябва да излиза от затвора.

"Трябва да получи доживотна присъда, не от 7 до 20 години, както не спира да се пише. Трябва да получи доживотна присъда. Няма как за такова престъпление да го изкараме луд, да го изкараме психично стабилно не добре... Не смърт, той трябва да се мъчи, той не заслужава да умре. Той ако умре, ще е прекалено лесно за него", каза младата жена, цитирана от БНТ.

Възможно е убиецът от Сотиря да получи присъда между 20 и 30 години лишаване от свобода, коментира по-рано пред "Фокус" известният адвокат по наказателни дела Людмил Рангелов. По думите му, ако извършителят признае всички обстоятелства около случая, съдът няма да има друга възможност, освен налагането на наказание в такъв размер.

Не е изключено и заради ограниченията, които европейските институции налагат върху съдебната система, в следващите години да отпадне и доживотният затвор, прогнозира юристът.

"Много преди България да стане член на ЕС имаме сериозен натиск по отношение размера и тежестта на наказанията. Нашият законодател няма друг избор. Доживотната присъда без право на замяна, колкото и да не ни се иска дали ще стане след 1-2 или 3 години, но и тя ще бъде отменена. По-голямата част от гражданите желаят страната ни да бъде член на ЕС, същевременно настояват и за връщане на смъртно наказание. Това няма как да стане", обясни Рангелов.

Адвокатът коментира още, че над 60% от населението по света живее в държави, чиито правни режими позволяват налагане на смъртното наказание.

"Не тежестта на наказанието обаче решава проблема с ограничаването на престъпността, а неизбежността на наказанията, превенцията и възпитателната работа с лицата, лишени от свобода", каза той.

Присъстващите на бдението днес запалиха свещ и запазиха едноминутно мълчание в памет на починалото момиченце и в знак на подкрепа към семейството в този труден за тях момент. Снощи десетки хора се събраха пред сградата на общината в Сливен на бдение.

След като здравословното състояние на Мартин Трифонов, който беше прострелян от полицай при преследването, се подобри, той ще бъде прехвърле в ареста.

Междувременно в местната болница се извършва проверка, която да установи дали лекарят от Спешна помощ, извикан след като Криси е открита все още жива, са били адекватни. Бабата обвини медика, че не е направил нищо за нея и седнал отпред до шофьора. Докторът обаче обясни, че жената е била в истерия, не е пускала детенцето и му е пречела да го прегледа. В същото време състоянието на Криси било толкова тежко, че предпочел веднага да бъде откарана в болницата, защото самият той не е можел да й помогне на място. Лекарят вече е дал писмени обяснения.