Всички осем кандидати за генерален директор на Българската национална телевизия са допуснати до следващия етап на конкурса изслушване - това решиха единодушно членовете на Съвета за електронни медии, предаде БНР.

Изслушванията ще се проведат на 27-и и 28 юни. Изслушванията започват в 10,30 ч, като за всеки кандидат ще бъдат отделени по 85 минути.

Във връзка с получените в СЕМ писма от общественици с искане настоящият генерален директор на БНТ Емил Кошлуков да не бъде допускан до изслушване, председателят на медийния регулатор Соня Момчилова коментира:

"Лично аз имам известен пресантиман към подписки и списъци, затова не се поддавам на подобни въздействия и влияния. Освен това в чест на обективната истина трябва да споменем, че писма и в подкрепа на управляващия в момента националната телевизия пристигнаха в СЕМ, така че няма как да не вземем под внимание и обратната гледна точка, която бе застъпена в тях, както и по отношение позицията на синдикатите."

Според писмата Емил Кошлуков няма достатъчно обществен авторитет, каквото е едно от изискванията за участие в конкурса. По думите на Пролет Велкова от СЕМ обаче отстраняването му на този етап от конкурса може да доведе до обжалване, което да въвлече съвета в юридически процедури. Затова и Симона Велева от СЕМ се ангажира по време на конкурса да зададе всички въпроси към Кошлуков, свързани с неговия авторитет и професионализъм. По думите й точно този критерии за обществения авторитет е субективен.

В надпреварата участват телевизионният водещ Сашо Диков, бившият главен юрисконсулт на БНТ и бивш директор на правна дирекция в БНР Ирина Величкова, спортният журналист Сашо Йовков, членът на Управителния съвет на БНТ Василена Матакева, настоящият генерален директор на БНТ Емил Кошлуков, бившият шеф на новините и актуалните предавания на Би Ти Ви Венелин Петков, директорът на Радио Кърджали Красимир Ангелов и доцент Светлана Божилова от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет.

Новият генерален директор на обществената телевизия ще бъде избран на 29 юни.