Пловдивчани започнаха работа по генератор, който ще произвежда електричество от обикновени морски вълни. В екипа, правещ разработката, влизат доц. д-р Никола Георгиев и студентите Васил Янков и Камал Абу Ал-Кам, съобщава "Марица".

Доц. Георгиев е ръководител на катедрата по "Електротехника" към филиала на Техническия университет в Пловдив.

Устройството представлява няколко бобини, които от движението на вълните се движат напред-назад между същия брой магнити. По този начин се генерира електрически ток.

"При тестовете използваме и една напълно пловдивска тайна разработка. Тя ще движи генератора с честотата на океански или морски вълни", обясни доц. Георгиев.

Помощниците му - Камал Абу Ал-Кам и Васил Янков, завършват университета.

Студентите обясняват, че идеята тук е различна от създаването на електричество от приливни вълни, каквито електроцентрали вече има.

"А ние използваме само движението нагоре и надолу на вълната. Принципът е различен", казва започналият магистратура Васил Янков.

"Приливни централи има на 20-ина места в света, като най-известните са във Франция и Австралия", припомня 4-курсникът Ал-Кам.

Доц. Георгиев се е занимавал дълги години с ветрогенератори за електричество.

"Енергията от вятъра е непостоянна. При вълните движението нагоре-надолу е постоянно", казва доцентът. Целта на пловдивското изобретение не е да се добива ток в промишлени количества, а то да се използва за захранване на шамандури и различни плаващи буйове. Те може да са са за предупреждение от цунами или да предават автоматично метеорологични данни.

"В момента работим с напрежение около 30 волта и сила на тока 25-30 милиампера. Това е достатъчно една плаваща станция да си осигури енергия за LED осветление и работещ бордови компютър", казват от екипа.
Разработката ще бъде защитена с патент.