Националното външно оценяване по математика след 7 клас се провежда днес. Изпитът представлява тест с общо 23 задачи.

По вариант 2 ще пишат близо 60 000 седмокласници, изпитният вариант беше изтеглен в Министерството на образованието и науката.

Изпитът ще се състои в 6900 зали на 1716 училища в страната при спазването на противоепидемичните мерки. На него седмокласниците ще пишат с химикал в черен цвят.

"Надявам се учениците да се добре подготвени по математика и да се справят със задачите. Важно е да мислят и да знаят, че успеха на изпита зависи изцяло от тях и да са спокойни", каза заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

Тя съобщи, че 20 са учениците, които са под карантина, но са с отрицателни тестове и ще бъдат в отделна зала, като са в различни области. Тези ученици ще се явят на днешния изпит по математика в седми клас, каза заместник-министър Михайлова.

Тя коментира, че изпитът от националното външно оценяване в седми клас по български език и литература, който се състоя на 15 юни, е преминал нормално и както трябва.

Надявам се и на днешния изпит да няма ученици в седми клас, които да преписват, защото трябва да покажат това, което са научили, и това, което знаят, изрази увереност заместник-министърът на образованието.

Формално и времево националното външно оценяване в седми клас включва две части, но изпитът е единен, т.е. "НВО е 1 част + 2 част". За работата по всяка от частите учениците имат определено време и след изтичането му трябва да затворят в плик съответната част, без да могат да се връщат и да работят отново по нея.

Първата част от изпита по математика ще включва 20 задачи от два вида: 18 със структуриран отговор и 2 с кратък свободен отговор. За решаването им седмокласниците ще имат 60 минути, а за децата със специални образователни потребности /СОП/ са предвидени още 30 минути. Във втората част от изпита по математика ще има три задачи с разширен свободен отговор, които трябва да се решат за 90 минути, а за учениците със СОП ще има още 50 минути.

Заради извънредното положение и дистанционното обучение, за външното оценяване по математика в седми клас няма да бъдат включени теми за неравенства - линейни неравенства с едно неизвестно; неравенства, свеждащи се към тях чрез еквивалентни преобразувания; неравенства между страни и ъгли в триъгълника; неравенство на триъгълника; моделиране с неравенства; успоредник, и за видове успоредници - правоъгълник, ромб, квадрат.

Мерки

Изпитът се провежда при стриктни мерки против разпространението на Covid-19 - броят на учениците в изпитна е ограничен до 10, разстоянието между тях ще е не по-малко от метър и половина.

Учениците трябва да са с маски, които по желание могат да свалят. 

На влизане в учебните заведения ръцете на седмокласниците бяха дезинфекцирани, а температурата - измервана.

Резултатите от външното оценяване, както и от това по български език и литература, провело се в понеделник, ще станат ясни до 29 юни.