На седмия ден от протеста с искане за оставка на правителството и главния прокурор площадът на "Триъгълника на властта" отново се изпълни с хора. На протеста има хора на всякаква възраст, семейства с деца. Хората смятат, че вчерашната ескалация на напрежението пред вратите на сградата на Народното събрание е дело на провокатори и опит да се опорочи протестът.

Към 20,25 часа дойде новината за подаване на оставки на трима министри на финансите Владислав Горанов, на МВР Младен Маринов и на икономиката Емил Караниколов. Демонстриращите отреагираха, че това няма да ги накара да спрат протеста. Те са категорични, че протестът ще продължи до оставката на правителството. 

"Аз съм тук, защото искам оставката на цялото правителство. Не желая да се сменят министри повече", каза протестираща жена.

Снимка: БТА

"Мисля, че всички трябва да си подадат оставката - начело с Борисов. Това би прекратило протестите, нищо друго", каза друга.

"Гешев трябва да си подаде оставката", каза протестиращ.

Проф. Велислав Минеков, един от организаторите на протеста заяви: "Подхвърляне на кокалчета и недоядени крилца от царската трапеза няма да приемем. Искаме главата, главата, край. Мутрите вън, и двете мутри, и двете глави. Правим нова държава, нова демокрация, завинаги, избори, край".

Той определи това като "страх в кочината".

Демонстрантите се заканиха, че ако и Борисов и Гешев не си подадат оставката утрешният протест ще е чудовищен. 

Чуват се освирквания и скандирания "Оставка". Опънати са транспаранти с надписи: "Ние идваме идваме", "Мутрите вън! Оставка Борисов. Оставка Гешев".

Полицейското присъствие е засилено. 

"Много от нас стоят, казват си исканията, стоят до късно и не правят нищо. Не знам кой кого е пратил и с каква цел, но за мен това е опорочаване", каза протестиращ.

Снимка: БТА

Според един от протестиращите трябва да се прочисти цялата система. Той настоява да се свика Велико народно събрание и системата да мине към полупряка с гражданско участие в нея.

"Опит за опорочаване на протеста, да. Въпросът е, че тук вече не става дума за криза в управлението или за криза в държавата, а става въпрос за национална катастрофа. На това вече трябва да се сложи край", каза друг протестиращ.

Организаторите на протеста призоваха тази вечер хората да бъдат наблюдателни и внимателни за групи от провокатори и да сигнализират на полицията.

Сред протестиращите тази вечер има хора със зелени ленти, които ще играят ролята на стюарди. Вероятно тази вечер ще има подвижна сцена, но все още не е ясно как ще протече протестът. Ако някой от протестиращите има проблем с провокатори или види такива, може да потърси някой от доброволците и да поиска съдействие.

Снимка: БТА

Полицаите на първа линия отново са с жилетки, на които пише "Антиконфликт", с което искат да покажат, че не искат да се стига до конфликти и агресия.

Протестиращ мъж подаряваше рози на полицайките, които са на първа линия на протеста днес и заяви, че ще го прави всеки ден до края на протестите.

Това е знак на солидарност от наша страна към тях, знак на подкрепа. Ние не ги замеряме с бомбички, предпочитаме да им подарим цветя - рози на служителките. Това се отнася към цялата полиция. Няма да правим като в Сърбия - да палим парламента.

Снимка: Булфото

Към 20,25 часа протестно шествие тръгна от площад "Независимост" към парламента. С викове "Оставка" и развяващи български знамена хиляди граждани вървят по бул. "Княз Александър Първи".

"Всички, които се опитват да си купят този протест, няма да могат. Всеки от нас има пристрастия, но нито един от нас не си приватизира този протест. Той е на гражданите на България срещу хората, които ни взеха свободата на словото, взеха ни справедливостта, демокрацията и правосъдието, и си ги сложиха в чекмеджето", каза в началото на протеста Арман Бабикян, който е сред организаторите. По думите му вчера Бойко Борисов е изпратил "шпиц командите" си, за да ранят полицаи и граждани. Този площад е урок по демокрация, заяви Бабикян и допълни, че на него са събрани хора с различни политически възгледи.

Снимка: БТА

Проф. Велислав Минеков от организаторите каза по-рано, че вчера протестиращите в София са били 50 000, протести е имало в над 20 града, а днес очакват да има в 27. По думите му групичката, която вчера е атакувала сградата на бившия Партиен дом, е същата, която преди време е носила плакатите "Гешев е радост". Той предупреди протестиращите да внимават и ако забележат провокатори, да ги посочат на полицията.

Българският народ въстана, българският народ се събуди, заяви ген. Димитър Шивиков.

Към 21 часа протестиращите се върнаха на площад "Независимост". Пред президентството и Министерския съвет, хиляди пяха българския химн.

Към 22 часа бутилка полетя към полицаите. След това те поставиха шлемовете и каските. Засега протестът протича мирно. 

Снимка: БТА

Снимка: БТА

За пета поредна вечер варненци се събраха на протест. Традиционно шествието тръгва от община Варна като преминава по централната пешеходна зона. Кратки пререкания с други протестиращи предизвикаха представители от "Да България", които се появиха на протеста със знамена на европейския съюз.

Снимка: Булфото

Протест срещу управлението на България бе организиран за пета поредна вечер в центъра на Русе.

"Протестирам от събота. Днес ми е пети ден. Ние много закъсняхме. Срам ме е, защото през всичките тези години нищо не направихме за тази държава. Аз съм на 60 години и не виждам държавата да се оправя. Става все по-зле. Няма нещо, което да ме радва. Промяната трябва да е сериозна, за да може да тръгнем напред", каза Светлозар Цонев - един от участниците в протеста.

Протестиращите издигнаха транспаранти с надписи - "Не ни пука за партии! Искаме личности!", "Не сме платени! Мразим ви безплатно!", "Няма да емигрирам - тръгвате си вие", като скандираха "Оставка!" и "Мафия!".

Недоволството продължи с шествие по централната пешеходна улица в града.

В Плевен протестът тази вечер е организиран като автошествие, което премина през целия град. Рокери и над 70 автомобила с развети знамена и включени клаксони обиколиха и всички квартали.

В продължение на цялата протестна обиколка, шофьорите подаваха звуков сигнал и развяваха трибагреници. Автошествието е разрешено от общинската власт и полицаи се грижиха за сигурността и реда.

Благоевградчани със знамена и вувузели се събраха за поредно протестно шествие, чрез което да изразят недоволството от управлението на страната ни.

За поредна вечер недоволни от управлението граждани се събраха пред сградата на Община Ямбол с искания за смяна на политическата система.

Протестиращите граждани отново заявиха, че не желаят политически сили да се възползват от гражданското недоволство.

И тази вечер скандирания "Оставка" огласиха Габрово. За поредна вечер недоволни от управлението на държавата поискаха правителството и главният прокурор да се оттеглят.

За четвърти път граждани на Добрич излязоха на протест под наслов "Добрич срещу мафията". Недоволните от сегашното управление на страната поискаха оставката на правителството и промяна на системата. Десетките граждани направиха и протестно шествие до централата на ПП ГЕРБ в града със скандирания за оставка на кабинета.

В Бургас десетки се включиха в поредния протест с искане за оставка на правителството.Недоволните от управлението на страната поеха в шествие по централната улица на града с викове "Оставка", "Мафия".