От Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива изпратиха горещо писмо до премиера Бойко Борисов с благодарности за действията на правителството в борбата със "сивия" сектор в търговията с горива.

"В последния месец между нашето сдружение и воденото от Вас правителство се създаде атмосфера за водене на конструктивен диалог за борбата със "сивия" сектор. Вашите действия показват, че сме на една страна. Ние от НСТПГ оставаме на твърдата позиция, че ще се борим против "сивия" сектор в търговията с горивата", посочват в писмото си от Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива.

От там добавят, че скоро ще внесат в Министерството на икономиката Закон за изменение и допълнени сега действащия Закон за горивата, в който основната цел ще бъде да противодейства н сектор във вноса, износа, производството и търговията с горива. "И не на последно място казваме, че ще работим в полза на потребителя, бизнеса и икономиката", посочват те.

Ето и пълния текст на писмото им, адресирано до премиера:

"Един милиард лева липсващи в бюджета от "сивия" сектор в търговията с горива. Тази тема е актуална вече близо година. Законотворци написаха Закон, с цел да върнат този милиард бюджета. Закон, който преди да влезе в сила се провали. Това официално бе признато от българското правителство. На 21.01.2019 г. Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива свика своя пресконференция в БТА. Там, чрез широката публика от журналисти и медии, предложи задача за 1 милиард лева. Задачата съдържаше неоспорими факти от Агенция "Митници" и се търсеше решение - къде се формира "сивия" сектор, формиращ от 1 милиард лева за държавата от търговията с горива. На 08.02.2019 г. в пресконференция в Министерски съвет, лично Премиера на Р България, г-н Бойко Борисов даде отговор на задачата.

Премиерът Борисов, мобилизирайки всички служби, отговорни за контрола на влизащите и излизащите горива, показа как, чрез видеонаблюдение ще се осъществява контрола по този важен енергиен продукт /горивата/, като даде ясно да се разбере, че с решаването на този проблем се спре изтичането на въпросния милиард.

Г-н Борисов, Ние, от Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива сме Ви благодарни, че оглавяваното от Вас правителство даде ясен и точен отговор, къде може да изтича милиарда на държавата, формиран от "сивия" сектор при търговията с горива. В последния месец между нашето сдружение и воденото от Вас правителство се създаде атмосфера за водене на конструктивен диалог за борбата със "сивия" сектор.

Вашите действия показват, че сме на една страна. Ние от НСТПГ оставаме на твърдата позиция, че ще се борим против "сивия" сектор с търговията с горивата. И в така създадената атмосфера на диалог, искаме да кажем, че много скоро ще внесем в Министерството на икономиката един Закон за изменение и допълнени сега действащия Закон за горивата, в който основната цел ще бъде да противодейства на "сивия" сектор във вноса, износа, производството и търговията с горива. И не на последно място казваме, че ще работим в полза на потребителя, бизнеса и икономиката".