Президентът Румен Радев изрази съболезнования на семейството, близките и колегите на Любомир Левчев по повод кончината на големия български творец:

"Богатото творчество и безспорният авторитет на Любомир Левчев - обичан поет и значим обществен глас, оказаха значително влияние върху редица поколения. Талантът и мъдростта му вдъхновяваха и респектираха. Даваха увереност, че овладяната сила на словото е незаменима духовна величина", заявява държавният глава.

"Литературното наследство на Любомир Левчев - великолепните рими, създадени от интелигентен ум и голямо сърце, остава за цялото ни общество извор на възхищение и гордост", подчертава още президентът Румен Радев.

Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова изпрати съболезнователен адрес до семейството на Любомир Левчев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. "Искрено ни натъжи днес новината за кончината на поета Любомир Левчев. Завари ни неподготвени и безсилни, не сме успели навреме да си кажем довиждане. Чрез творчеството си Любомир Левчев беше с нас от десетилетия, в добри и трудни времена - и в градеж, и в разруха, и в преход, и в търсене на по-добри и по-верни истини. С колко истини обаче се срещнахме на този свят, и то преди да дойде неопровержимата новина!

Самият Левчев казваше, че "да броиш приятелството и истината му се струва невъзможно и дори опитът е опасен"... През всичките години зад гърба ни стиховете му отмерваха кратко и точно като метроном най-важните понятия от живота, добродетелите, ценностите. Колко много написа той за свободата, и то запомнящи се куплети като "Свободата е самотно занимание", "Свободата е опасна, защото трябва да говориш истината", Раздялата не носи свобода..."

...С тъга днес трябва да си кажем сбогом, поете. Изказвам дълбоки съболезнования на съпругата му, на сина му, на дъщеря му - на най-близките му хора. Да простим прегрешенията и нека мислите и думите му останат с нас.

Вечна да е паметта му", се посочва в съболезнователния адрес от вицепрезидента.

"Скърбя дълбоко за смъртта на Любомир Левчев, днес България загуби един изключителен творец и интелектуалец!" Това заяви председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов, съобщиха от комисията.

"С Левчев ме свързваше дългогодишно близко приятелство, което ще помня винаги. Талантът му бе ярък и неповторим, той самият с дарбата си бе цяла една епоха. Отиде си големият, незабравимият Любомир Левчев! Дълбок поклон пред светлата му памет!", заяви Рашидов. "Издействахме гробно място в Алеята на творците в Централните Софийски гробища, говорихме и със Съюза на писателите да оформят официално документите. Това е едно чисто и подредено място, за достойните хора, които имат принос към националната ни духовност - да почиват в мир", съобщи Рашидов.

От Министерство на културата написаха: "Напусна ни блестящият творец на словото, едно от имената емблеми на съвременната българска поезия и проза - Любомир Левчев.

Казват, че думата е най-човешкият знак, както и че благодарение на писателя тя се "цели" в годините напред. С невероятната си дарба на фин талант и познавач на думите Любомир Левчев бе сред орисаните от Съдбата творци, които с лекота създават шедьоври и с фантазията си дават форма на най-съкровените човешки мечти.

Изказваме искрени съболезнования на семейството и близките на Любомир Левчев. Покланяме се дълбоко пред човека и твореца, запазил в сърцата на всички, до които се е докоснал, скъп спомен за една духовно богата и светла личност", казват от Културното министерство.