Мъж от Велинград беше задържан вчера на пореден протест във Велинград заради честото спиране на водата. Тъй като демонстрацията не беше разрешена, се стигна до спречкване между полицията и част от недоволните граждани. Видео, разпространено във Фейсбук, показва как дори жена влиза в схватка с униформените и единият от тях, хващайки я за врата, опитва да я напъха в патрулка. Той й казва: "Не ме удряй!", а тя отвръща: "Никой не те удря, не си измисляй!". Други протестиращи призовават телевизиите да снимат, за да се види какво става. Чуват се и викове на задържан мъж, който се оплаква, че ръката му, извита от служителите на МВР зад гърба, за да му сложат белезници, го боли много. А жената ги призовава да го пуснат, защото е с диабет.

От полицията в Пазарджик обаче излязоха със съобщение, в което заявиха, че мъжът не е изпълнил полицейски разпореждания и е направил опит да пречи на движението на оживен път.

Ето какво обявиха от МВР:

"Около 19 часа в РУ-Велинград бил получен сигнал, че група от хора са застанали на изхода на Велинград по посока за Гара-Костандово и пречат на движението на автомобили. Незабавно към мястото били изпратени дежурни полицейски екипи от РУ в курортния град. Пристигайки на мястото органите на реда установили, че група от 30-40 души са се събрали на импровизиран протест, свързан с проблемите с водоснабдяването на един от велинградските квартали.

Протестът не е регламентиран, няма изпратено уведомление в общинската администрация за неговото провеждане, като информация за това не е постъпвала и в полицията. Униформените незабавно предприели действия за обезопасяване на периметъра, тъй като трасето е с много интензивен трафик на превозни средства, а с действията си протестиращите създавали реална опасност за пътно-транспортно произшествие. Въпреки това органите на реда им позволили да преминават през една от пешеходните пътеки, за да изразят позицията си, като били предприети мерки за недопускане на инциденти. Тогава единият от присъстващите застанал на пътното платно и категорично отказал да го напусне въпреки разговорите с полицаите и категоричните им разпореждания да го направи. Това дало основание 47-годишният велинградчанин да бъде задържан в ареста на РУ-Велинград, а спрямо него е образувано полицейско производство.

Действията на полицейските органи са докладвани и съгласувани с дежурен прокурор от районната прокуратура в курортния град".

Местните хора обаче се възмутени от действията на полицията:

"Фашизъм в действие! Протестът може да е незаконен, но да хванеш жена за гърлото и да я душиш за удоволствие...!", написа мъж от Велинград.

Други пък коментираха, че протестиращ не е убиец, за да му връзват ръцете на гърба с белезници. Трети заявиха, че служителите на МВР ги пази униформата, затова си позволяват такива действия.

Проблемите с водата в града продължават от години. През това време местните жители изтърпяха постоянни ВиК аварии, ремонти на водопроводи и смяна на тръби, а след това отново проблеми с тях.

"Никой не знае вече. Досега спираха, че правят нов водопровод. От три дни няма вода, щото сега новият се пръска", написа вчера жителка на града в социалната мрежа.

По-късно тя уточни, че водата е пусната за малко, но според сайта на ВиК днес отново ще бъде спряна.

Нейни съграждани споделиха, че за последните не са имали вода общо 10 дни, като тя е спирана дори на Великден, а преди това на Бъдни вечер. А в същото време в спа хотелите в града има, защото са на друг водопровод.