Обсъжда се създаването на т. нар. "зелени коридори" в болничните заведения след Великденските празници. Това съобщи на ежедневния си брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски в отговор на въпрос за предстоящите имунизации на децата и за работата на женските и детските консултации в условията на епидемия.

По думите му, лечебните заведения трябва постепенно да възстановят нормалния си ритъм.

"Всички болници вече са изградили Covid-отделения. Трябва да се мисли за спазването на разделянето на потоците и възобновяване на дейността. Не се знае до колко време ние ще се борим с коронавируса и трябва да се адаптират болниците за получаване на всеобхватна помощ на всеки български гражданин“, обясни ген. Мутафчийски.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев допълни, че епидемията е под контрол и ако продължим с мерките, има шанс тя да остане с нисък интензитет на разпространение. Той обаче бе категоричен, че е рано за намаляване тежестта на мерките за физическа дистанция.

Ненавременните мерки са проблем за заразата в Италия, а не мутацията на вируса, посочи ген. Мутафчийски в отговор на въпрос.

По отношение на публикации, които дават Швеция за пример, той заяви, че смъртността в Швеция е 35 пъти по-голяма отколкото в България и припомни, че премиерът на Швеция се извинил за грешната стратегия.