Децата, които попаднаха в болница след натравяне с бисквити с канабис са стабилизирани и няма опасност за живота им.

"Децата вече са в по-добро състояние. Само едно е все още нестабилно. Надяваме се до два дни да се оправят и да ги пуснем вкъщи да си играят", каза в "Денят започва" по БНТ началникът на Клиниката по токсикология в Плевен доц. д-р Евгения Бързашка.

Д-р Бързашка посочи, че при такива случаи се спазва стандартна процедура. До момента не е имало подобен случай в клиниката по токсикология. Като най-трагично тя определи изобщо ползването на подобни забранени вещества, особено от деца.

"Така, че разпространените на такива вещества и то под формата на бисквити е много страшно, защото това е един преход да се зарибяват децата с подобни вещества".

Те обаче ще останат под наблюдение в болницата още поне два дни. Пет деца и майката на едно от тях - жена на 23 години бяха приети в тежко общо състояние. От социалните в града казаха, че до момента не са работили със семействата на натровените деца. От първостепенно значение е на първо място децата да са в добро здравословно състояние и чак тогава социалните ще пристъпят към работа с тях.

"Ние ще започнем работа на първо място с оказване на психологическа подкрепа при желание от страна на родителите".

От "Закрила на детето" също поставиха акцент върху здравословното състояние, а след това и те ще се включат активно за подобряване емоционалното състояние на децата.

Отдел "Закрила на детето" в Плевен не е работил с децата. Досега не са постъпвали сигнали за проблеми, свързани с тях и семействата им, каза за БТА директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" в Плевен Светлана Георгиева.

Най-важното към момента е стабилизиране на здравословното им състояние, след което ще предложим психологическа подкрепа за тях и семействата им, допълни тя.

Полицията засега отказва да коментира случая. Иззети са опаковките, за да се направи анализ на съдържанието.