От Министерството на външните работи съобщиха, че със специални полети български граждани ще могат да се завърнат в родината от Кралство Испания и от Обединените арабски емирства.

Броят на жертвите на епидемията и на заразените с новия коронавирус в Испания не спира да нараства (виж по-долу). МВнР в партньорство с авиокомпания "България Ер" организира полет по маршрута София-Мадрид-Барселона-София със самолет "Eърбъс" със 180 места. С него ще се завърнат в страната български граждани, които са изявили желание за това в посолството ни в Мадрид и в генералните консулства в Барселона и във Валенсия.

Гражданите трябва да заплатят сумата от 300 евро, която покрива разходите по полета. Всички заявили желание да пътуват граждани са получили информация за начините за плащане, а впоследствие ще бъдат уведомени и за датата и часовете на излитане на самолета.

Организацията на полета се координира от посланика ни в Кралство Испания Иван Кондов.

Към момента има заявки, надвишаващи капацитета на самолета, но само 51 граждани от заявилите са извършили плащане на дължимата сума. След заплащане на всички места в самолета авиокомпанията има готовност веднага да изпълни полета.

По информация на мисията ни в Мадрид около 30 наши сънародници, пребиваващи на остров Тенерифе, също са заявили желанието си да се завърнат в България. Тъй като тяхното прибиране с директен полет за София би струвало по около 1000 евро на човек и те отхвърлиха тази възможност. Били са посъветвани от нашите консулски служители да се придвижат към Мадрид или Барселона с редовни полети от Тенерифе, които все още се осъществяват по разписание, за да се включат в организирания чартър. До момента обаче те продължават да настояват да им се организира директен полет на по-ниска цена, което обаче е невъзможно.

Печален рекорд в Испания

Испания междувременно съобщи за рекордните 832 смъртни случая от коронавирус за последните 24 часа, предадоха Франс прес и ДПА, на които се позова БТА.

С изключение на временния спад в четвъртък, броят на жертвите на епидемията не спира да се увеличава, отбелязва АФП. Страната е на второ място по брой на жертвите на COVID-19 след Италия. Вчера беше съобщено за 769 жертви.

Броят на случаите на заразяване се увеличи с над 8000 за последните 24 часа, след като властите решиха да подлагат на тестове повече хора, за да преценят по-добре мащаба на епидемията в страната.

Връщане на българи и от ОАЕ

МВнР организира и полет на "България Ер" до Обединените арабски емирства, откъдето са изявили желание да се завърнат със самолет 50 граждани на България и 30 граждани на Република Северна Македония. Авиокомпанията има готовност в зависимост от заявките да изпрати самолет със 108, 140 или 180 места.

Организацията на специалните полети от Испания и ОАЕ се извършва по указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.