Семейство инвалиди от Полски Тръмбеш успя да осъди държавата в лицето на Агенция "Социално подпомагане" заради недостъпна архитектурна среда. Причината е, че изнесеният офис на агенцията се намира на 4-ия етаж в обществена сграда, в която няма рампа или асансьор, а това я прави недостъпна не само за хората в инвалидни колички, но и за трудноподвижните и възрастни лица, съобщи "Янтра".

Затова Ефросима Белева и Александър Аврамов, които са с определена пожизнено първа група инвалидност с чужда помощ, решили да си потърсят правата в съда. Двамата са приковани в инвалидни колички и всеки опит да достигнат до социалните услуги било сериозно изпитание на тялото и духа, тъй като и в жега и студ се налагало да чакат служителите от АСП на улицата, за да попълнят документите за полагащите им се от закона помощи и добавки. Това на практика ги поставя в неравностойно положение, въпреки съдействието от страната на служителите, тъй като по закон всички държавни и общински институции са длъжни да осигурят свободен достъп за хората с увреждания. Затова след консултация с адвокат решили да подадат жалба в прокуратурата.

Делото е заведено през 2016 г. по Закона за защита от дискриминация, но заради изчакване на тълкувателно решение кой съд трябва да се занимава с казуса – административен или районен, решението излиза чак три години по-късно. Делото е гледано от съдия Владимир Балджиев от Районния съд във Велико Търново, който постановява в полза на ищците. Присъдено е и обезщетение за претърпените морални вреди. Ефросима Белева и Александър Аврамов трябва да получат и по 1500 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжния съд във Велико Търново.

За улеснение достъпа на хората в неравностойно положение сме намерили решение, като предлагаме изнесени услуги в Информационния център на Общината, където има осигурен достъп за трудноподвижни лица. Един ден в седмицата служители на Бюрото по труда и Социално подпомагане дават дежурство в Информационния център, а през останалото време има постоянна телефонна връзка и ако някой се нуждае от техните услуги, служителите могат да слязат и да обслужат гражданите”, обясни кметът на Община Полски Тръмбеш Георги Чакъров.

Новата услуга функционира вече повече от месец. Подобна практика Общината има и с експерти от ТП на НОИ, и службата по кадастъра, които спестяват пътуването на хората до областния център за консултации или извършване на административни услуги. Градоначалникът допълни, че Ефросима Белева е наета за две години по програма към Бюрото по труда за сътрудник в центъра за предоставяне на социални услуги на уязвими групи, с което са осигурени допълнителни доходи за семейството.