Eдиният от мъжете, починали на стълбите в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, е обикалял болници в продължение на една седмица. Това разказа пред Нова телевизия съпругата му Мария Господинова.

61-годишният Господин Господинов е от пловдивското село Брестник. Цяла седмица той поддържа температура. Мъжът е инвалид 100% с чужда помощ, с 6 инфаркта, 7 стента, с три байпаса, рак на бъбреците и през ден е на хемодиализа.

"Той беше опериран на 28 октомври. Имплантираха му изкуствена артерия в крака. На третия час от хемодиализата започна да пие антибиотик. На 11 ноември вече го върнаха от диализата. В

14:10 часа подадох сигнал на тел. 112 да изпратят линейка заради температура. Беше много отпаднал", разказва за преживения ужас съпругата.

Семейството чака 2 часа пристигането на линейка. През това време Мария звъни няколко пъти на спешния телефон. При едно от позвъняванията я съветват да се приберат вкъщи, защото не е ясно кога ще пристигне линейка. Жената организира сама транспорт до лечебните заведения в Пловдив.

"Обадих се отново на тел. 112. Отказвам заявката за линейка. Отидохме в Инфекциозна болница. С нас имаше семейство с малко бебе. Не знам колко време чакахме. Никой не излизаше, никой не отговаряше. Оттам отидохме в "Пълмед", мъжът ми остана в колата, а аз отидох на регистратурата. Обясних какво е състоянието на съпруга ми, а жената на регистратурата ми каза, че изобщо нямат места и не могат да го приемат", сподели Мария.

След това семейството отива в спешния кабинет на УМБАЛ "Свети Георги". Мъжът е регистриран в 17.29 часа. Той обаче не е допуснат в кабинет, а остават на регистратурата, където някои от пациентите чакат от сутринта.

"До 19.30 часа бяхме там, те не го приеха изобщо. Даже ме попитаха защо съм го довела. Върнахме се вкъщи. На другия ден се свързахме с личния лекар, който ни посъветва да продължим лечението с антибиотик. Виждах, че мъжът ми не е добре, не искаше да се храни. На 14 ноември го заведох в Куклен, оттам казаха, че е за болница. Отидохме в Инфекциозна болница. Никой не го свали от линейката, никой не го прегледа. Лекарката ни каза, че не сме за тях", сподели още Мария.

Оттам разхождането на семейството по болници продължава. Мъжът е приет едва на 14 ноември вечерта във ВМИ. Приет е в токсикология. Няколко часа по-късно обаче мъжът отново е препратен към Инфекциозна болница. Там е трябвало да се качва до 3 етаж по стълбите. Направен му е и тест за коронавирус, чийто резултати трябвало да излязат след 3 дни.

Вече като сме в болницата. Тръгнахме бавно да се качваме с кислородната бутилка. Стигнахме до 2 етаж и той пада. Лекарят казва "Ми той му е свършил кислородът. Взе бутилката и се качи на третия етаж. Ние останахме между стълбите. След 20 минути съпругът ми каза: "Не мога повече да дишам. Качих се горе. Целият престой горе в отделението беше 20 минути. Преслушаха го и докторът каза, че от дясната страна си има пневмония. Няма нито една рентгенова снимка. На две от местата в документите са фалшифицирали подписа му. Питах го. Ще искам експертиза на подписа му. Преслуша го лекарят. Не му дадоха възможност да почине в леглото. Дадоха ми една количка, да се качим за диализа. Докато изляза само чувах как му пляскат шамари. Веднага реагираха нямам оплаквания там. Целият му престой беше максимум 20 минути. Над 2 часа стоеше на стълбите. На 40 минута аз започнах да правя клиповете. Пише, че е починал в реанимационната зала. Това не е вярно. Съпругът ми е със 100% инвалидна пенсия. Той не можеше да работи. Аз нямам претенции за пари, искам справедливост. Пари не ми трябват", завършва жената.

Мария Господинова през сълзи каза, че днес съпругът й трябвало да празнува рожден ден. Вместо това ще го изпратят в последния му път.

Стигна се до тази развръзка, защото друго не ги интересува. Ако мъжът ми не беше разкарван по отделения, можеше да му се помогне", категорична е жената

Заедно с Господин Господинов на стълбите за прием чака и Любчо Лалев от Пловдив. Болният е бил с двустранна пневмония и положителен тест за COVID-19. Той също умира.

Ръководството на лечебното заведение проверява действията на всички медицински лица, казват от болницата. Защо санитарят се е забавил 40 минути и защо кислородът в бутилката е свършил са някои от въпросите, които ръководството ще разглежда. Очаква се по-късно днес да бъде даден брифинг. 

"Това е една илюстрация на сбърканата ни здравна система от А до Я. Като започнем от Спешна помощ, продължим през липсващия ангажимент на личните лекари, минем през това, че няма обвързаност между извънболничната и болничната помощ и това, че всеки абдикира в труден момент. В лечебните заведения няма никаква организация и това, че се разкриват ковид структури не значи, че там могат да се лекуват такива пациенти. Това е псевдо медицина. Там няма достатъчно кислород няма и реаниматори", коментира случая в ефира на "Здравей, България" адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова.

Тя добави, че виновни могат да се намерят във всяко звено от йерархията на медицинската система. "На тези хора трябва да се направи аутопсия, защото в противен случай ще се вземе първата описана причина.