Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов, цитиран от "Фокус".

На 5 март българският контролен орган изпрати в Германия 100 проби, които трябва да бъдат изследвани до края на месеца, след разразилия се в Европа скандал с употреба на конско вместо телешко месо в месни продукти. Резултатите от първите 25 проби, обявени вчера, показват наличие на конско месо в 4 продукта, произведени от две наши предприятия.

Д-р Войнов посочи, че започва изтегляне на въпросните месни продукти от търговската мрежа. Той не обяви какви са те, но според публикации в медиите конското месо е влагано в саздърма и три вида колбаси.

"В края на седмицата се очакват още резултати от Германия. Така ще бъде до края на март. Най-вероятно и след това ще продължат изследванията, като пробите не се взимат от предприятията, а от търговската мрежа. Това е предупреждение за всеки, който реши да мами и да прави злоупотреби", каза още Йордан Войнов.
 
Той допълни, че санкциите за двете български фирми, използвали конско месо, ще бъдат максимални – в рамките на 10 000 лв., но тепърва ще се изяснява дали българските предприятия са били наясно, че закупуват конско, а не телешко месо от доставчиците.

Продуктите с конско месо не са опасни за човешка консумация, но въпреки това, всички налични партиди се изтеглят от пазара, тъй като подвеждат потребителя, обясниха още вчера от Агенцията по безопасност на храните.