И то на всеки 20 дни, допълни министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, който го придружи при проверката при пътен възел Драгичево, съобщи БГНЕС.

Премиерът каза на журналистите, че е разговарял с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган за строителството на магистралата от фирма "Мапа Дженгиз", съобщи БТА. Борисов му казал, че ако фирмата не се справи, повече турска компания няма да бъде допусната.

При проверката на аутобана Борисов констатира 70-дневно закъснение от графика на правителството. В отговор на репортерски въпрос дали това го притеснява, той каза: "Закъснението им е 3 години, ние сме го свалили на 70 дни”.
„Вие може би много добре чухте, че и в най-лошите им сънища не са ме виждали като премиер и че поне още три години са щели да правят тази магистрала", обясни той, цитиран от "Фокус".

По думите му  до 20 дни ще се пусне пътят за Гърция при възел "Даскалово", където се извършват строителни дейности. "Тунелите вървят добре, за изолацията на мостовете промениха технологията, след като нашата лаборатория ги замери, че не са добри изолациите и сега ще слагат пет пъти по-скъпа. Чухте какво им казах – който се е мотал пет години, сега ще плаща по-скъпо”, каза още министър-председателят.

Министър Плевнелиев обясни, че констатираното закъснение е 70 дни спрямо актуализирания график на поне пет предишни графика. Той припомни, че през 2007-2008 г. магистралата е изпълнявана по 8%.
Когато трябваше да приключи строителство й през 2009 г., тя е била готова едва на 33%, тоест 1/3, пресметна министърът и отново каза, че онова, което е трябвало да бъде построено за 3 години на 100%, е свършено на 33%. Сега за година трябва да се построят 67%, което било 8 пъти по-бързо спрямо 2007-2008 г.

На строителния обект работят 400 души, привлечени са и двама подизпълнители. Стана ясно, че вероятно износващият слой на „Люлин” ще се прави следващата година.
Премиерът се надява да бъдат усвоени 145 млн. евро до края на годината, предвидени за магистралата по програма ИСПА. Той допълни, че до днес 121 млн. лева са усвоени.

"В България има 7 магистрали, 3 ще построим в този мандат, 4 - в следващия", заяви по-късно Борисов, който направи символичната първа копка на ЛОТ 4 от автомагистрала “Тракия”.
Сега се проектират, а през 2014 година ще започне изграждането на магистралите "Черно море" и "Струма", допълни той.

Премиерът се надява, че "Тракия" ще е готова през юни 2012, а не както е по договор - през август, за да може българинът да стигне по магистралата до морето спокойно. Отсечката Ямбол-Карнобат е най-дългата от АМ "Тракия". Изпълнител е консорциум от 9 големи български фирми. 

Вижте видео от инспекцията на магситрала "Люлин" на премиера Борисов