На 5 юни 2018 година на летище София ще се състои статичен показ на самолет E-3A за далечно радиолокационно откриване и управление (AWACS), съобищиха днес от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Посещението е израз на ангажираността на НАТО към сигурността на Югоизточния регион на Европа. Събитието е по повод включването на България в кампанията "We are NATO".

Организатор на статичния показ, който ще започне в 12.00 часа, е Командването на българските Военновъздушни сили по предложение на Обединеното командване на Военновъздушните сили на НАТО (NATO HQ AIRCOM), уточниха от ведомството.

При нормални обстоятелства E-3A може да работи във въздуха около 8 часа на височина от 950 метра, като покритата от него наземна зона обхваща над 310 000 кв. км. Самолетът е предназначен за засичане на обекти на далечни дистанции по въздух и вода. С такава машина се провеждат широк кръг от мисии като Air Policing - охрана на въздушното пространство, използва се и при антитерористични и евакуационни операции.

Той е участвал в мисии операция след кризата между Русия и Украйна, както и е подсигурявал Турция по време на сирийската криза. С него се осъществява и наблюдение на въздушното пространство на територията на страните членки на НАТО. Авиационните системи за наблюдение на AWACS участваха активно в операции на НАТО след 11 септември. С тях са подсигурявани срещите на върха на НАТО или големи спортни събития.