Десетки сигнали от предприятия от цялата страна са постъпили в КНСБ в последните дни заради неясноти с правилата за карантиниране на болни или контактни работници, както и на така нареченото "самоизолиране" или "самокарантиниране". Това съобщи за БНР националният секретар по безопасност и здраве при работа в КНСБ Огнян Атанасов.

Основният проблем е как да се отчете карантината?

"Работник, който се чувства зле - обажда се сутринта на личната лекарка, която го насочва да си направи тест, още преди да е излязла тази система, която ще имат личните лекари за издаване на направления. Човекът си прави тест. Той излиза след два дни и му се издава болничен след издаване на теста, след установяване на заболяване с Covid-19, каквито са указанията на Министерството на здравеопазването. Двата дни обаче, в които той чака, всъщност са висящи. Тоест личният лекар по тази заповед трябва да издаде болничен от деня на установяване на заболяването. А първите два дни? Какво се случва с тях?", пита Атанасов.

Според синдикалиста болничният лист трябва да се издаде от деня, в който работещият е насочен, дори и устно към правене на PCR тест, в противен случай има риск да бъде уволнен за неявяване на работа.

"Тоест, ако работодателят реши да спазва напълно правилата, може дори да ме уволни затова, че не съм се явил два дни на работа, в които аз реално съм бил болен. Тук не е ясно и кои са всъщност контактните лица. По какви правила става това?", задава друга въпрос синдикалистът.