Вторият тест за коронавирус, който досега правеха малките ученици, за да учат присъствено, отпада.

Занапред всички в училище ще бъдат тествани само веднъж седмично - в понеделник. Това съобщи в ефира на NOVA News зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

"Предвиждаме да намалим тестването на децата, живеещи в райони в червената зона - то да бъде еднократно - само в понеделник. Така всички деца с положителен тест ще могат да учат дистанционно от началото на седмицата", каза д-р Златанов.

Така всички деца с положителен тест ще могат да учат дистанционно от началото на седмицата, допълни той.

По думите му всички ученици ще се върнат в училище, веднага щом се осигури безопасна среда. "Това означава да се създадат условия, в които да не се позволи разпространение на вируса" обясни той.

За него е недопустимо учениците да плащат да отидат на училище. "Трябва да се даде равна възможност за всички деца да отидат присъствено на училище. Тестовете трябва да бъдат 100% безплатни", смята здравният зам.-министър. Той подчерта, че държавата купува тестовете за държавните училища.

"В близките дни ще бъдат доставени около 2,1 млн. теста, а идната седмица се очакват поне още 2,5 млн. теста. Така в наличност ще има 4-5 млн. теста, които ще бъдат напълно достатъчни и ще стигнат до средата на януари", каза още той.

И допълни, че МЗ иска секвенирането на положителни проби след PCR да бъде увеличено целенасочено и новият вариант Омикрон да се хване веднага, като засега няма случаи на тази мутация у нас.

Относно новата заповед Златанов каза, че новото е, че българските граждани, които нямат зелен сертификат и подлежат на карантина 10 дни, имат възможност с отрицателен тест след 72-рия час да се декарантинират.