И до момента няма потвърден случай на коронавирус COVID-19 у нас. Това заяви на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в 17.00 часа на 29 февруари началникът на ВМА и ръководител на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. До момента нито една от пробите не е положителна, стана ясно по време на брифинга.

Първоначално щабът даваше по един брифинг дневно - в 08.00 часа. Но вчера премиерът Бойко Борисов нареди обществото да се информира два пъти на ден - и в 17.00 часа.

Ген. Мутафчийски изтъкна, че България прилага безпрецедентни мерки за сигурност и отбеляза контрола на сухоземната граница, като даде пример за изключителна ефективност ГКПП "Калотина". За последните 24 часа оттам са отделени и постъпили във ВМА четирима души. Двама са международни шофьори, единият е шофьор на автовоз, а четвъртият е пътник от автобус. И четиримата са свързани по някакъв начин с пътуване до Италия.

От голямо значение за ефективността на мерките е фактът, че меренето на температурата на пътниците се извършва от служители на Регионалните здравни инспекции, а не от автоматични термокамери. Въпреки че по този начин се хаби ресурс, контролът е изключително ефективен, заяви проф. Мутафчийски.

"Това е изключителна новина, защото никъде по света такъв контрол не се прилага", подчерта той.

"Само Туркменистан има по-строги мерки по сухопътните си граници от България. Там има лагери на границите, където остават подозрителните случаи", отбеляза началникът на ВМА, цитиран от bTV.

Колко проби са взети и колко хора са под карантина

Не повече от 120 човека са под карантина в цялата страна, уточни ген. Мутафчийски в отговор на въпрос.

Във Военномедицинска академия има 19 проби, които към този момент са отрицателни за новия коронвирус и продължава да се работи по още една проба.

В Националната лаборатория има три проби - от Варна, Благоевград и Хасково, които също са отрицателни.

Единственият съществен скок в броя на заболелите в световен мащаб е в Южна Корея, където заболелите са над 700 за деня, а общият брой на заразените прехвърля 3150. В Европа има нови данни само за починалите - от 17 сутринта, те вече са 23, заяви Мутафчийски.