Само четирима лекари във Втора градска болница в София са готови да лекуват пациенти с коронавирус. До неделя сутринта се очаква здравното заведение да бъде преструктурирано в инфекциозно. Това обяви пред БНР директорът на болницата д-р Стефан Узунов, който подкрепя идеята за въвеждане на извънредно положение в страната.

"Тази стратегия ще доведе до ограничаване на разпространение на коронавируса. При всички случаи ефектът ще бъде положителен, обясни Узунов. - Започваме освобождаване на лежащо болните и опразване на лечебното заведение. Имаме обаче изключително голям проблем с броя на лекарите, които дават съгласие да работят в тази инфекциозна среда, след нейната реорганизация. Това ни е най-големият проблем. Докладвали ли сме го на Столичната здравна инспекция с предложение да разкрием само едно отделение с отделен вход. То ще бъде с 10 стаи. Готови сме да осигурим най-висок клас защитни облекла, допълнително възнаграждение на личния състав и се надяваме повече лекари да бъдат съгласни да работят в тази среда."

Той допълни, че към момента само четирима лекари са дали съгласие да работят в тази ситуация, което е крайно недостатъчно.

Д-р Узунов изрази надежда, че здравната система ще издържи и посочи, че има достатъчно квалифицирани кадри. "Би следвало всеки един да се отзове и да работи със своя професионализъм", завърши той.

Припомняме, че бе издадена заповед на здравния министър Кирил Ананиев за реорганизация на Втора градска болница в София, така че да приема случаи на COVID-19. Новината беше потвърдена и от кмета Йорданка Фандъкова по време на заседанието на Столичния общински съвет.

Към днешна дата установените случаи на заразени с коронавирус у нас остават 23-ма, като сред тях вече има и три деца. Това съобщи на редовния сутрешен брифинг днес началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски, който уточни, че най-възрастният болен е на 77 г.

Днес 201 депутати гласуваха единодушно въвеждането на извънредно положение в България, което бе предложено вчера от Министерски съвет и Националния оперативен щаб. Извънредното положение ще бъде от 13 март до 13 април.