В Университетската болница "Александровска" леглата за лечение на COVID-19 вече са около 200 - 35 са реанимационно лечение и пациенти, за които се налага интензивно лечение.

"От тези легла, има свободни само две. От леглата за по-леки случаи има свободни около 30. Ежедневно поддържаме връзка с колегите, ако се наложи пациенти да бъдат лекувани интензивно, имаме готовност за преструктуриране на болнични стаи в такива за интензивно лечение. Има създадени и алгоритми за лечение и поведение при лечението на това заболяване. Интубацията е последната опция за лекуващите лекари. Това се решава спрямо много показатели", обясни д-р Петър Грибнев, който е зам.-директор по лечебната дейност на Александровска болница, пред Нова тв.

Медицинският съвет към болницата е забелязал разлика при пациентите спрямо предишните вълни. Според д-р Грибнев те са по-млади, наблюдават се и по-чести случаи на заболели деца.

"Това е вълна на неваксинираните. Пациентите, които се влошават, отново са такива с придружаващи заболявания. Забелязваме по-рязко влошаване след един "светъл" период на заболяването. И много трудно изваждаме пациентите от това състояние", обясни д-р Грибнев.