"Първите ваксини против грип вече са у нас. Всеки трябва да се замисли че грипът ще дойде пред декември и януари и сега е време за поставяне на ваксините, защото на организма му трябва време за да изгради имунна защита", заяви д-р Гергана Николова от УС на Българския лекарски съюз тази сутрин по bTV.

По думите й четири щама на грипа най-вероятно ще дойдат през зимата - "Бризбейн", "Канзас", "Колорадо" и "Пукет".   

"Всяка година снегът ни изненадва, така е и с грипа, когато всички около нас са се разболели, тогава се сещаме", отбеляза д-р Николова и посочи, че в нейната практика няма пациенти, които да са си поставили ваксина и да са се разболели тежко от грип.

За хората с хронични заболявания грипът крие сериозни рискове, категорична беше лекарката.

За възрастните над 65 години пък трябва да бъде осигурена безплатна противогрипна ваксина, но има поставен лимит в Националната програма за превенция на грипа тя да обхване само 10% от това население.

"По какъв критерий ще изберем кой ще бъде имунизиран, билетчета ли ще търкат пенсионерите, ще награждаваме като "Топлофикация" заслужилите ли - това е в рамките на шегата, но тези 10% са реални и останалите 90% с право ще кажат: ама защо сложихте на г-жа Иванова, а на мен не? Нека да има ясни медицински стандарти и критерии", призова д-р Николова МЗ и Здравната каса.