Днес ексмагистратът заяви, че не разбира в какво е обвинен, защото проектът, за който го обвиняват, е изпълнен и отчетен, а също и одобрен от ВСС, предаде БНР.

"Обрекоха ме на гражданска смърт. Забравиха ме, никой не се е занимавал с това какво правя, как го правя. Никъде по света го няма това – да си отстранен за година и половина без никакви доходи", заяви Пенгезов пред журналисти в Съдебната палата, цитира го "Правен свят". 

Според обвинителния акт той и още 7 души са извършили злоупотреби с финансови средства от Оперативна програма "Административен капацитет". Става дума за проект за прозрачност на военните съдилища, започнал през 2009 година, когато Пенгезов бе председател на Софийския военно-апелативен съд (ВоАС).

Тъй като реализацията продължава и след като той със скандал беше избран за шеф на Софийския военно-апелативен съд, подсъдим за присвояването на евросредства е и наследникът му Петко Петков

Разследването започва през 2010 година, но в продължение на четири години се води срещу неизвестен извършител.

През април миналата година тримата военни магистрати станаха официално обвиняеми, заедно с Мария Дивизиева - тогавашен началник на кабинета на предишния премиер Пламен Орешарски. През 2009 година тя отговаря за реализирането на проектите по ОПАК.

В хода на разследването броят на обвиняемите се удвои - подсъдими са още бившият зам.-шеф на ВоАС Владимир Димитров, изпълнителният директор на фирма "Атлас Консултинг" Атина Мавридис, Петя Гергова, която беше пресаташе на ВоАС, Людмил Симеонов и Крум Симеонов – баща и син, изпълнители по проекта.

След като делото стигна до съда обаче, започва прехвърлянето му между военните и цивилните съдии. След като магистратите под пагон си направиха отводи заради дългогодишното си познанство с Пенгезов и другите военни съдии, ВКС прати казуса в СГС, който по принцип гледа дела срещу магистрати.

От началото на реанимираното разследване Веселин Пенгезов неизменно твърди, че делото срещу него е политическо и че зад проблемите му стоят бившият вътрешен министър в кабинета "Борисов-1" Цветан Цветанов и депутатът от ДПС Делян Пеевски.