На среща в Пловдив съдебните лекари решиха да дадат толеранс на МВР до края на годината да им изплати в пълен размер дължимите суми за извършени съдебномедицински експертизи. 

Преди дни те предупредиха, че са готови за протести заради закъснелите плащания от страна на МВР. Само за Пловдив вътрешното министерство дължи на съдебните медици около 100 хил. лева и отделно над 450 хил. лева на вещи лица от други специалности. Съдебните лекари недоволстват и срещу лошата материално-техническа база, която е остаряла и не е подменяна от години.

След срещата днес д-р Светлозар Спасов, ръководител на Катедрата по съдебна медицина и деонтология на Медицинския университет в Пловдив, заяви, че ако МВР не плати дължимото до края на годината,  след 1 януари дейността на съдебните лекари ще бъде ограничена до необходимия минимум.

"Все пак има дейности, които не могат да бъдат спрени. Има починали хора, близките им чакат, няма да поставяме никой в затруднено положение. Вероятно ще работим и по тежките престъпления, тъй като все пак сме съдебни лекари и трябва да проявим разбиране. Но ще ограничим дейността си по отношение на нещата, които търпят отлагане", коментира Спасов, цитирин от "Фокус".

Той посочи, че на срещата е решено, че медиците ще изискват пълна отчетност по отношение на финансовите документи, които пускат в МВР.

"Почти в цяла България съдебните лекари не знаят къде и колко им се дължи, защото документите се придвижват през няколко институции - през разследващи полицаи, през финансови контрольори, зам.-директори и главни счетоводители. Докато се премине по този път, понякога минават години. Затова искаме бързо, ясно и точно на всеки от съдебните лекари да му бъде предоставена справка какво му се дължи, за какъв срок, и оттам нататък да се търсят къде са се изгубили", добави Спасов.

Следващото искане на съдебните лекари е регулярност на плащанията.

"Например това, което сме изработили през ноември, да бъде платено до края на януари, както е по наредба. Това са законови положения", изтъкна той.

Днес е гласувано и група от няколко съдебни лекари, с помощта на главния прокурор Сотир Цацаров, да бъде въдворена във вече съществуваща група, която решава съдбата на съдебната медицина в България на високо ниво.

"В тази група няма нито един съдебен лекар. Там са хора, които не се зазанимават с тази дейност. Поради тази причина искаме и ние да сме чат от тази група и да бъдем чути", каза още Спасов. 

Разходите за експертизи за 2017 година са били 8,05 процента от бюджета на МВР. Това е много крупна сума, коментира самият Цацаров, който участва в конференция, предаде БТА.

По думите му преди два месеца в общо писмо, от прокуратурата и МВР, е отправено искане към МС за отпускане на 8 милиона лева за покриване на натрупаните до момента дългове за експертизи, голяма част от които касаят съдебните медици, но и автотехнически и други експертизи. Той даде пример със Северозападна България, където три окръга разполагат само с един съдебен лекар, който е пред пенсия. Към този специалист към момента тежат 232 неизготвени експертизи и нито една платена, а това води до тотално забавяне на съдебния процес. Според Цацаров не може да се говори за протест на съдебните лекари и за необосновани искания, защото работата на експертите е труд, който трябва да бъде заплащан. И добави, че е необходима различна организация на тяхната работа.

По инициатива на прокуратурата и на съдебните лекари в момента работна група работи по създаването на Национален център по вещи лица, който да организира изцяло работа по съдебните експертизи и който да бъде под шапката на правосъдното министерство.

"Ние трябва да мислим за изцяло нова структура, за централна криминалистична лаборатория и такива лаборатории по места. Не е нормално в Русе, където е трафикът на наркотици през Дунав мост, в местната лаборатория да може да се изследва само хероин и марихуана, а всякаква друга синтетична дрога и кокаин да се изследва в Националния институт по криминалистика. Това бави изключително много съдебния процес", каза още главният прокурор.