Това е най-тежкото наказание и до него се стигна, след като през февруари камарата изиска и провери седем изпълнителни дела, заведени от Чолаков, и установи в тях системни нарушения.

Между 10 февруари и 21 август срещу него са постъпили 20 жалби. По 5 от тях вече са в ход решения за образуване на дисциплинарни производства, като от Съвета на камарата са поискани две лишавания от правоспособност - за срок от една и три години, временно отстраняване от длъжност, докато трае производството, както и глоби, включително и в максимално предвидения размер от 10 000 лева.

Името на Чолаков изплува около журналистическо разследване за имотни измами, в което беше замесено и името на столичен адвокат. Симеон Миков първоначално също беше лишен от права, но след като обжалва те бяха възстановени.

Ставаше дума за злоупотреба с текстовете от Гражданско-процесуалния кодекс по схемата "запис на заповед". Те позволяват на всеки, без писмено доказателство или с елементарен за фалшификация документ, който не се проверява от съда, да предяви материални претенции към друг човек. Ако той не знае това и не успее да реагира бързо, както се случва често, влиза в дълга процедура на доказване, че не дължи нищо. Междувременно съдия-изпълнител вече е разпродал много от имуществото му.

Миналата година срещу ЧСИ са били образувани 46 дисциплинарни производства, докато само до август тази година те вече са 66, уточниха от Камарата.

През юли парламентът прие на първо четене предложенията на омбудсмана Мая Манолова, с които се ограничават правомощията на частните съдебни изпълнители.