Софийският районен съд отмени уволнението на директорката на ЦДГ 164 "Зорница" Мариана Иванова и я възстановява на длъжност. Решението на магистратите е от 8 февруари т.г.

Иванова бе уволнена от столичния кмет Йорданка Фандъкова в средата на декември 2017 г., след като проверка на Столична община  установи прием по втория начин в детската градина, както и финансови нарушения. Според проверяващите, от 265 приети деца, 24 са влезли не по установения ред, като са записвани още преди да са класирани. 

Скандалът в детската градина, която се намира в Горна баня, обаче избухна още в края на лятото на 2017 г., когато родители започнаха подписка в подкрепа на директорката Мариана Иванова. Мотивът - по думите им тя била притискана от общината да подаде оставка.

След дисциплинарното уволнение, Иванова е потърсила правата си в съда. От медицинската експертиза по делото се установява, че тя е страдала от заболяване, при което съгласно чл. 333 ал. 1 т. 3 от Кодекса на труда се ползва предварителна закрила при уволнение – необходимо е разрешение на Инспекцията по труда. В случая такова разрешение не е искано, констатират районните магистрати.

Според съда, преди уволнението е трябвало Мариана Иванова да бъде запитана дали страда от такова заболяване. Това обаче не е направено, поради което съдът приема за неоснователни доводите на Столична община, че Иванова е укрила заболяването си.

"Нито по закон, нито с друг акт ищцата е била задължена да представи постановеното в нейна полза решение на ТЕЛК на кмета, а и закрилата съществувала само поради факта на болестта, дори да нямаше такова решение", пише в решението на СРС.

Съгласно чл. 334 ал. 3 КТ „в случаите, когато за извършване на уволнението се изисква предварителното съгласие на Инспекцията по труда или на синдикален орган и такова съгласие не е било искано или не е било дадено преди уволнението, съдът отменя заповедта за уволнение като незаконна само на това основание, без да разглежда трудовия спор по същество.“

Поради това съдът не разглежда доказателствата относно твърдените нарушения и спазването на процедурата по налагане на наказанието.