Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) предупреди България, че тя би нарушила Европейската конвенция за правата на човека, ако реши да експулсира в Китай бежанци уйгури, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"В случай че бъдат върнати в Китай", това би съставлявало нарушение на член 2 (право на живот) и член 3 (забрана на изтезания и нечовешко или поругаващо достойнството отношение) от конвенцията, се казва в публикувано днес становище на ЕСПЧ.

"България получава условно осъждане", обясни говорител на съда.

През януари 2018 г. съдебният орган на Съвета на Европа вече отправи временно искане към българското правителство да спре експулсиранията, докато той се произнесе по случая.

През 2018 г. петима уйгури сезираха ЕСПЧ. Те обвиниха българските власти, че "искат от съображения за националната сигурност да ги експулсират в Китай, където ищците смятат, че са заплашени от смърт или лошо отношение". Тези бежанци са пристигнали в България през юли 2017 г., след като са прекарали няколко години в Турция.

Впоследствие двама от тези бежанци са напуснали България по свое желание и следователно решението на ЕСПЧ не се отнася до тях.

Правозащитни организации и експерти обвиняват Пекин, че е въдворил един милион мюсюлмани, предимно от уйгурския етнос, в лагери за политическо превъзпитаване в Синцзян-Уйгурския автономен район, отбелязва Франс прес.

В края на миналия ноември "Дойче веле" писа, че поверителни документи на Китайската комунистическа партия за пръв път разкриват подробности за преследванията срещу уйгурите в Северозападен Китай. Документите, обозначени като "China Cables", бяха огласени от Международния консорциум на разследващите журналисти ICIJ. От тях става ясно, че така наречените "центрове за квалификация", изградени от китайските власти в провинция Синцзян, са всъщност строго охранявани лагери за превъзпитание. Досега Пекин твърдеше, че престоят в тези "центрове" е доброволен. Секретните документи разкриват обаче друго.

Смята се, че в изправителните лагери са попаднали над 1 милион души - без съдебен процес и за период от поне една година. Повечето лагерници принадлежат към мюсюлманското малцинство на уйгурите.

Документите, които датират от 2017-2018 година, били предадени на разследващите журналисти от уйгури в изгнание. В журналистическия консорциум, който работи по темата, участват медии от няколко държави, сред които германските "Зюддойче Цайтунг", ВДР и НДР, а също така Би Би Си, "Ню Йорк Таймс", "Монд", "Ел Паис" и други.