Сливенският административен съд разреши на неваксинирано дете да ходи на детска градина. Съдебното решение е по казус с едно от децата на отец Евгений Янакиев, известен с позицията си срещу ваксините. Той има 9 деца, като последните две не са ваксинирани.

Неотдавна свещеникът заведе дело срещу РЗИ за дискриминация и сега го спечели.

"След ваксина от морбили детето ми изпадна в интересно състояние - вдигна висока температура, изпадна в някакъв шок, все едно виждаше нещо ужасно, опитахме се да я успокоим, но тя не реагираше на нашите действия. Тогава имаше информация в медиите за ваксините и започнахме да се притесняваме. Всички деца до този момент бяха ваксинирани съвсем стриктно. След като детето изпадна в това състояние, взех решение да прекратя ваксинациите. Искам да благодаря Богу, че в Сливен имаме такива съдии, които винаги са сияли със своя професионализъм и соломонови решения в лицето на г-жа Иглика Жеков", каза пред Нова телевизия свещеникът, който разказа страховита история как детето на негов братовчед се разболяло от левкемия след ваксина и починало.

Той обясни и как се е стигнало до съдебното решение:

"То ходи само един ден на градина и се оказа, че в групата има друго дете, чиято майка работи в РЗИ. Тя е подала сигнал и моето дете беше спряно от детското заведение".

"Тук става дума за Административен съд, има и Наказателен, а според НК 182, родител, който остави дете, без надзор и с това създаде опасност за неговото физическо развитие, се наказва с лишаване от свобода до 3 г. Това е сламка към сливенската прокуратура, Държваната агенция за закрила на детето, за всички нас. Всеки може да сезира прокуратурата, че този човек застрашава собственото си дете, както и другите в детската градина, защото дори и ваксинирани деца могат да се разболеят, тъй като ваксина има 95% ефективност. Няма закон, който да забрани дете, което не е ваксинирано, да ходи на градина или училище. Съдът в Сливен е подходил от формална гледна точка и най-вероятно е прав юридически. От медицинска гледна точка обаче, това решение не е правилно", коментира доц. Атанас Мангъров от Детската клиника в Инфекциозна болница - София.

Отец Евгений обаче отвърна: "Така си мисли той, моето мнение е друго, за моите деца отговарям аз, ваксините са опасни".

"Шансът да се получи някакво усложнение и заболяване след ваксина е милиманен, той е милионни части от процента, докато вероятността човек да загине от болест е хиляди пъти по-висока. Последните няколко години в Румъния починаха над 60 деца от морбили, защото не бяха ваксинирани, а у нас през 2010-2011 година имаше 24 000 случая и 24 деца починаха", припомни от своя страна лекарят.

Неговите притесненията са, че подобен прецедент може да се превърне в практика, предвид антиваксиналните настроения сред част от родителите.

"Съдът не намира логика в изразеното от РЗИ становище, че неимунизираните деца поставят в риск имунизираните. Целта на имунопрофилактиката е именно чрез въвеждане в организма на лекарствен продукт да се създаде активен или пасивен имунитет на определена възрастова група лица", се казва в решението на Сливенския съд.

Магистратите дават пример с деца, които не са имунизирани заради здравни противопоказания, но не им се забранява да ходят на детска градина. Според тях детето на свещеника е дискриминирано и освен това оставено без специални педагогически грижи и насоки. В решението си съдиите категорично отказват да обсъждат медицински проучвания дали неваксинираните деца са опасни за здравето на останалите.

То обаче подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред ВАС. От РЗИ и Здравното министерство ще обжалват.

Тази година СЗО постави антиваксърските движения сред 10-те най-големи опасности за здравето на хората.