Обобщеният вариант за промени трябва да бъде приет от Министерството на правосъдието. След това предложението трябва да стигне до Министерския съвет, който да издаде постановление за промени в тарифа номер 1 (за съдебните такси) към Наредбата за държавните такси, съобщи Mediapool.

За последно таксите в съда са били променяни преди 6 години, припомня bTV. 
От 2005 година насам за развод се плащат 25 лева, а за смяна на името - 15. Свидетелството за съдимост струва 5 лева. Тези услуги вероятно ще поскъпнат поне двойно. Целта е да се помогне на съдилищата в страната. 

Съдилищата настояват за увеличение на така наречените фиксирани такси. Тоест тези по наказателните дела, като например за клевета, за лека телесна повреда или обида, да се увеличат двойно. В момента ако някой ви удари и искате да заведете дело, таксата е 12 лева.

Увеличението на таксите е и заради свития бюджет на окръжните съдилища. Освен това ниските хонорари на вещите лица и сега се бавят. Затова съдиите предлагат таксите за завеждане на дело да скочат от 12 поне на 30 лв.

За обжалване на по-горна инстанция таксата е само 6 лева. Такова е положението дори във Върховния административен съд. За да започне там процес физическите лица плащат по 10 лева, а фирмите - по 50.

След решение на Министерството на правосъдието и кабинета ще стане ясно и дали една фирма, която спори за 5 милиона лева например, ще продължи да плаща по 50 лева за да влезе в съда.