Иванка И. ще отговаря за държане на културни ценности, за които не съобщила на властта в законовия срок, както и за държане на оръдия, предназначени за търсене на археологически обекти, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Дейността на Иванка Черната, един от най-известните иманяри не само във Варна, влязла в полезрението на полицията през юли 2015 г. По сигнал, че съхранява огромно количество артефакти на два адреса, полицията претърсила дома й във Варна и къща в село Долище, собственост на майката на безследно изчезналия й съпруг. Той също бил „име“ в иманярските среди, с което се свързва и изчезването му на 11 септември 2006 г.

В тайници в пода полицията открила и иззела значителни количества медни и сребърни монети, датирани основно през османизма, както и антични амфори, медицински инструменти, върхове на стрели от I- IV век преди Христа. Според назначените експертизи укритите артефакти представлявали систематични колекции монети от управлението на различни турски султани, които са събирани от човек с изключителни познания за Османската империя.

В обвинителния акт от 57 страници откритите в тайници артефакти са описани на повече от 30 листа. Освен културно-историческите ценности на двата адреса, обитавани от Иванка Черната, са намерени и пет самоделни металотърсача и системи, предназначени за дълбочинно търсене на метални предмети, по които са открити доказателства за иманярска дейност.

Ако бъде призната за виновна от Варненския окръжен съд, 49-годишната подсъдима може да получи наказание до 6 години лишаване от свобода и глоба от 3000 до 15 000 лева, като съдът може да наложи и конфискация до една втора от имуществото на виновния, както и да го лиши от право да заема определена държавна или обществена дейност и от право да упражнява определена професия или дейност.