Протестен автопоход с искане за чист въздух в Русе блокира за кратко движението на кръговото кръстовище в района на ГКПП "Дунав мост", предаде БТА.

Преди това участниците се събраха в централната част на Русе, откъдето шествието премина по улици в града.

Протестиращите шофираха бавно, с което затрудниха движението. Част от тях бяха с маски на лицата, носеха транспаранти с надписи "Помощ, тровят ни!" и "Мръсният въздух ни убива".

Според полицията повече от 150 автомобила са се включили в шествието. В района на кръговото кръстовище при граничния пункт протестиращите слязоха от колите си и скандираха "Чист въздух", "Мафия" и "Русе се събуди". Това блокира движението, като в района се образуваха дълги опашки от превозни средства.

Недоволството продължи пред завода за автомобилни части в Индустриалния парк на града, намиращ се близо до ГКПП "Дунав мост". Напрежението сред протестиращите нарасна, тъй като усетиха специфичната за производството миризма. Хората отново скандираха "Чист въздух", "Убийци" и "Мирише".

След това част от протестиращите се върнаха в центъра на града, където изразиха недоволството си от мръсния въздух пред сградата на общинската и областна администрации.

Подигравка и липса на политическа воля е да не се реши проблемът с мръсния въздух в Русе, проблемът идва от всички посоки - предприятия, неизмити улици, замърсени от строителни ремонти в града, каза Галичка Николова, един от организаторите на протеста.

Перничани също се включват в инициатива за по-чист въздух. Началото се поставя днес с концерт под наслов "Дишай Перник". Инициативата е на група граждани, обединени от желанието да работят за по-чист въздух в Пернишко, предаде БНР.

Каузата ще подкрепят местни рок групи и танцьорите от формация "Майсторите на танца". Сред участниците в проявата са и деца от училището в квартал "Тева" и от детската музикална школа към Двореца на културата.

На събитието има представители на "Грийнпийс България" и "Нулев отпадък", които ще дадат експертна информация за проблемите с въздуха и замърсяването. Ще бъде прожектиран филмът "Бунище Земя".