Всяка жена майка да стане и с чисти ръце да посреща всяко дете - това пожела родилка на главната акушерка на АГ-болница "Майчин дом" Росица Георгиева, която участва в ритуала "умиване на ръце". В болницата отбелязаха Бабинден - професионалния празник на родилната помощ. Свои отпечатъци "Златни ръце" сложиха акушерката Нина Пълова и д-р Веселин Дяволов. С този ритуал се отличават всяка година признати колеги в "Майчин дом".

Вижте празнични снимки >>

Лечебните заведения във Варна, които имат акушеро-генекологични отделения, по традиция отбелязват българския празник на родилната помощ Бабинден. От 10:00 часа в сградата на АГ болница в града се проведе тържество по повод празника. Екипът на родилното отделение в МБАЛ "Света Анна - Варна" също отбеляза Бабинден в изцяло обновения и модернизиран болничен сектор за оказване на родилна, предаде Булфото.

Десетки маскирани "баби" дефилираха в с. Брестник край Пловдив

Снимка: БТА

С репертоар от "мръсни" народни песни, фолклорният състав на варненското село Тополи отбеляза Бабинден. Жените се разходиха по улиците, носейки бебета кукли и пийвайки ракия. "Бабите" почерпиха с питие лекарите в здравната служба и кмета Демир Георгиев и ги поздравиха с песни, който се пеят единствено и само на днешния празник, предаде БТА.

С "Мръсни" песни и пийване празнуваха бабите в с. Тополи

Снимка: БТА

С много настроение, самодейците от народно читалище "Цвят" в хасковското село Узунджово също отпразнуваха деня на родилната помощ.

Около петдесет маскирани "баби" се включиха в карнавалното шествие за празника Бабинден по улиците на село Брестник край Пловдив. По традиция те дават богати дарове на местната акушерка и след това извиват голямо хоро на мегдана на селото.

Какви са тенденциите в раждаемостта

Ниската раждаемост вече е трайна тенденция в страната, каза в интервю за БТА д-р Донка Узунова, началник на Неонатологичното отделение към Втора САГБАЛ "Шейново" и председател на Контролния съвет на Българската асоциация по неонатология. Според експерта ражданията в България за миналата година са с около 4000 по-малко от предходната. Под 60 000 е за последната 2018 година, а през 2017 ражданията са били 64 359.

По нейните думи през последната година ражданията в страната са под 60 000, като се наблюдава променено съотношение между половете - преобладават момчетата. Тази, неестествена според лекарите тенденция, е свързана с планирането на бременностите и тяхната диагностика, което включва и избор на пола на бебето, като се предпочитат момчетата.

Средната възраст за първо раждане в страната е 28 години, като това е все още близко до естествения фертилитет, каза още д-р Узунова. Българката, предимно в по-големите градове, избира да ражда в по-късна възраст при вече изграден професионален път. Според д-р Узунова в последните години диагностиката и грижата за майките и новородените е достигнала много високо ниво.