Много приятели, съседи и близките роднини поздравиха вчера с именния му ден един от най-възрастните българи - 103-годишният Стефан Цонев от Силистра, съобщи Булфото. 

От сутринта посетителите прекрачваха прага на столетника с цвете в ръка, подарък и пожелания за здраве и още години живот.

„Господ ми дава още години и съм му благодарен за това“, споделя именникът. С бодър дух и в крепко здраве, гръмогласният старец с удоволствие разказва за дългия си житейски път.

Роден през далечната 1915 г. в село Бабук, Стефан от малък се захваща с работа и едва 12-годишен става ратай в румънско стопанство. Там се научава на коларо-железарство, почетна професия по онова време. След освобождаването на Южна Добруджа от румънска окупация открива собствена работилница, а по-късно започва работа в новите МТС-та. През това време каруците все повече намаляват и бай Стефан се научава да поправя трактори. И така до пенсионирането си през 1970 г.

Построил три къщи, отгледал и възпитал три дъщери и един син, днес дядо Стефан се радва на петима внуци, 6 правнуци и една пра-пра внучка. Тайната на дълголетието, по думите му се крие в „чистия живот”, с много малко пиене, никакво пушене и хубаво месо, а днес с повече мляко и сирене.

Никога не е боледувал, споделиха близките му, освен редки настинки. Но най-важното, сподели столетникът било „всеки да си прави добре сметката”.