В Руския културно-информационен център официалното бе представена изложбата "Пътят към победата: историческите източници", която първоначално бе наречена "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма. България". Смяната на името стана факт след дипломатическа престрелка между София и Москва. МВнР заклейми твърдението за освобождение от нацизма, а Москва отвърна, че България опитва да пренаписва историята.

Експозицията представя документи с ниво на класификация "строго поверително" от фондовете на Руския държавен архив, Централния архив на Министерството на отбраната на Русия и Архива на външната политика на Министерството на външните работи на Руската Федерация.

От руското посолство у нас уточниха, че изложбата няма нищо общо с вътрешнополитическата ситуация в България, а отбелязва годишнината от справянето с фашизма в Европа. На откриването ѝ присъстваха Георги Гергов и Калоян Паргов от БСП, както и Румен Петков от АБВ. Реч изнесе руският посланик у нас - Анатолий Макаров.

Вижте как премина изложбата >> >> >>

"Скъпи приятели ние се събрахме днес на годишнината на велики събития, които до голяма степен са определили хода на по-нататъшната история на Русия, така и на България", заяви посланикът.

Според него българският народ с радост е посрещал войските на Червената армия, а България в последствие е била подпомогната от Русия, за да участва наравно с другите във войната с фашизма.

Атмосферата в залата на културно-информационния център беше приповдигната, като се чуваха възгласи "Ура!", а на трибуните се вееше руското знаме. Отвън настроените беше коренно различно. Там протестираха представители на БЗНС. Издигнати бяха плакати "Сталин не е освободител" и "Окупацията не е освобождение". Председателят на партията Николай Ненчев заяви, че това е опит за подмяна на историята, като той бе подкрепен от лидера на партия ДОСТ - Лютви Местан.

Благодарение на засиленото полицейско присъствие, до сблъсъци не се стигна.

След посещението на Руския културно-информационен център председателят на БСП-София Калоян Паргов,, заедно с народни представители и общински съветници, поднесоха цветя на паметниците на Незнайния воин и на Съветската армия.