Граничната сигурност е постоянен приоритет за българското правителство, особено в контекста на съвременните предизвикателства. Това изтъкна главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов на отбелязването на десетата годишнина от изпълнението в България на Програмата "Втора линия на защита" на Департамента по енергетика на САЩ.

Географското положение на страната ни я прави уязвима от гледна точка на опити за използването на територията ни като транзитна зона за осъществяване на доставки на ядрени и радиоактивни вещества и материали. Затова в МВР високо оценяваме сътрудничеството с Департамента по енергетика на САЩ, благодарение на което на ГДГП е предоставена техническа помощ на стойност над 50 милиона щатски долара, е заявил главен комисар Ивайло Иванов, цитиран в съобщение на МВР.

Само миналата година това оборудване е използвано успешно от Гранична полиция за предотвратяване на над 28 случая на възможна контрабанда на ядрени и радиоактивни материали, е изтъкнал по време на срещата Джъстин Фрийдмън - съветник в посолството на САЩ в София. Той отбелязал, че програмата е малък, но много важен компонент в двустранното стратегическо дългосрочно партньорство.

Преди по-малко от 24 часа премиерът Борисов и президентът на САЩ Доналд Тръмп обсъждаха възможностите за разширяване на сътрудничеството между двете страни, напомнил дипломатът. 

САЩ предоставиха на Гранична полиция шест уреда за откриване на радиоактивни изотопи

Снимка: МВР

Кевин Рошдих, мениджър за България на Програмата "Втора линия на защита", е представил новите шест уреда за откриване на радиоактивни изотопи, които получава Гранична полиция.

На събитието беше припомнен случаят от 27 август 2013 година на ГКПП Пристанище Бургас, когато на вход в пристанището в товарен автомобил е открит и идентифициран източник на йонизиращо лъчение, чиято мощност е близо 2500 пъти над фоновите за региона стойности. Това е ситуация, която благодарение на бързата и адекватна намеса на служители от Регионална дирекция "Гранична полиция" - Бургас не се е превърна в авария със сериозни последствия. С предотвратяването на инцидента в зоната на пристанище Бургас бяха избегнати вероятни щети, възлизащи на стойности от десетки милиона левове, се казва в съобщението на МВР.

Служители от Главна дирекция "Гранична полиция" демонстрираха възможностите на част от оборудването: мобилни детекторни системи, преносими детекторни системи тип "раница" и ръчно преносими прибори за борба с незаконния трафик на ядрени и други радиоактивни материали. 

Изградената Национална комуникационна система за радиационен контрол дава възможност в Националния координационен център на Гранична полиция в реално време да постъпват данни от стационарните детекторни системи, инсталирани на българските гранични пунктове.

На церемонията присъстваха главен комисар Светлан Кичиков - директор на ГДГП, главен комисар Николай Николов - директор на ГДПБЗН, директорът на РДГП Елхово комисар Деян Моллов, на РДГП Аерогари комисар Тодор Зимбилев, на РДГП Бургас комисар Антон Мирков, комисар Г. Гайков - командир на СОБТ.