Организатори на събора са Национално движение „Русофили“ и Община Казанлък. Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, първа се обърна от официалната трибуна към хилядите гости на събора, в качеството си на домакин на събитието.

„Радвам се да ви приветствам с добре дошли не само в Долината на розите, но и от мястото, което е люлка на машиностроенето”, с тези думи се обърна кметът Стоянова към събралите се от цялата страна хора, обединени от любовта си към Русия.

Кметът Галина Стоянова избра най- правилното място, за да разкаже за дружбата между България и Русия и в частност между Казанлък и Толияти. „Нашият обмен с Толияти е в много направления- както в образованието и науката, в хуманитарните дейности, така и в областта на икономиката- защото най- големият руски завод „АвтоВаз” има инвестиционни намерения да създаде свой дилърски център и тук- в Казанлък!”, каза от трибуната Галина Стоянова, цитирана от БГНЕС.

Кметът пожела дружбата между България и Русия да се развива все така в положителна насока и да пребъде. Сред официалните гости на събота бяха още Красимир Велчев- депутат, председател на групата за приятелство с Русия в Народното събрание, както и народният представител от Казанлък Нено Влайков.

Над 10 хиляди души дойдоха на събора в горещата септемврийска събота. Те можеха да се насладят на професионални изпълнители, сред които са Бисер Киров, квартет Славей, квартет Армейска песен и тримата тенори.Специални гости бяха и певците от руския дует Илиадо Ланчук и Екатерино Маренти.