Трогателната история на 25-годишната жена от пазарджишкото село Лесичово, която се бори за живота си и сама се грижи за 3-годишния си син Георги, взриви социалните мрежи у нас в началото на годината.

Преди половин година животът на Руска се преобръща. Тя получава внезапни болки в бъбреците и високо кръвно. Постъпва в болница и чува страшната диагноза - хроничен нефритен синдром. Оттогава три пъти седмично ходи на хемодиализа в Пловдив. Надеждата за живот е бъбречна трансплантация.

Само за три дни стотици българи протегнаха ръка за помощ и дариха 60 000 лева, които са необходими за интервенцията в Турция, предаде Нова телевизия.

Руска Стайкова все още не може да повярва, че непосилната за нея и семейството ѝ сума вече е събрана в дарителската й сметка. Помогнали не само хора от страната, но и от чужбина. Жената казва, че никога няма да забрани онези болни хора, които дали и последните си левчета, за да я спасят.

Сега на 25-годишната жена предстои най-трудният момент - трансплантацията. Тя ще бъде направена до месец в клиника в Истанбул. Неин донор ще стане майка ѝ.

Младеж с рядка форма на рак се нуждае от помощ

22-годишният Никола Ботев от Плевен страда от изключително рядка форма на рак, причинена от мутирал ген. Младежът трябва спешно да бъде опериран в Турция. За това обаче са му нужни 27 000 евро, с които семейството му не разполага. Крайният срок за събиране на сумата е 5-6 февруари. До момента са събрани 36 000 лв.

Състудентите на Никола от Военноморското училище, и настоящите ученици от езиковата гимназия в града, в която той е учил, организират благотворително събитие от 19 ч. на 28 януари в зала "Катя Попова" в Плевен. Входът е 4 лв.

Венелина Вънева, която преди години сглоби пъзел от 32 000 части, за да влезе в книгата с рекордите на Гинес, продава по-големия пъзел благотворително, съобщи БНР.

"Идеята е хората с по-големи възможности да откликнат и евентуално да го закупят. Той е огромна картина 5.50 на 2 метра, която не навсякъде би могла да бъде поставена. Каквато и сума да се предложи, отива директно в сметката на Никола за неговото лечение", обясни Вънева.

Тя е готова да продаде и другите големи пъзели от колекцията си, ако се появи интерес към тях.

Всеки, който желае да помогне на младежа, може да преведе пари по банковата му сметка:

Обединена българска банка АД
BIC: UBBS BGSF
IBAN: BG15UBBS80021028317940

Никола Колев Ботев