Правителството на Русия временно прекрати безвизовите туристическия пътувания до Китай заради огнищата на пневмония, причинена от вируса 2019-nCoV. Това се посочва в заповед, публикувана днес на официалния сайт на руското правителство и цитирана от ТАСС.

С цел да се гарантира сигурността на държавата, да се защити общественото здраве и да не се разпространи нова коронавирусна инфекция (2019-nCoV) на територията на Русия, временно се спират безвизовите туристически пътувания, предвидени в споразумението между правителството на Руската федерация и правителството на Китайската народна република за безвизови групови туристически пътувания, се посочва в документа.

Преди няколко часа Москва отказа на самолет с евакуирани граждани, идващ от Ухан, да кацне за презареждане. По думите на местните власти, в Ухан са били предупредени, че не е разрешено кацане. От другата страна отрекоха да са били информирани предварително. 

На руското министерство на външните работи също така е възложено временно да спре приемането на документи, оформлението и издаването на работни визи за китайски граждани.