Оказва се, че лекарствените вещества могат да бъдат ефективни и в свръхниски дози, а следователно може да се създават ефективни лекарства, които да се използват например при лечение на левкемия, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от "Фокус". Това съобщи на заседание на президиума на Руската академия на науките ръководителят на изследователския екип академик Александър Коновалов.

Докладът му носи името „Образуването на наноразмерни молекулярни ансамбли (наноасоциати) във високоразредени водни разтвори”. Известно е, че при разреждането на даден разтвор с вода той губи свойствата си с увеличаването на количеството вода. В хода на шестгодишните си изследвания руските учени обаче успяха да установят, че на тези класически представи се подчиняват едва 25% от разтворите. Останалите 75% „се държат некласически и техните свойства неочаквано се променят”, отбелязва академик Коновалов.

Това явление се наблюдава единствено във високоразредени водни разтвори – чак до 10 на минус двайсета степен мола (единица за количество на вещество) за един литър. Но именно при такива нищожни концентрации някои разтвори получават физикохимични и биологични свойства, които според научните представи не би трябвало да съществуват.